Фармацевти, регулюючі органи та науковці обговорили готовність вітчизняної фармгалузі до вимог ЄС

25 листопада 2014 року на базі фармацевтичного підприємства «Фармак» відбулося спільне засідання керівного складу Національної академії медичних наук України та підприємств-членів Асоціації «Виробники ліків України» за участю керівників Міністерства охорони здоровʼя України та Державної служби України з лікарських засобів.

Метою засідання було обговорення питань підготовки української фармацевтичної галузі щодо вступу України в ЄС.

На засіданні учасники обговорювали перспективи співпраці в галузі створення та впровадження вітчизняних ліків та акцентували увагу на перспективі фармацевтичного сектору галузі охорони здоров’я України, а саме, на його цілком реальній можливості органічного входження до світового фармацевтичного ринку.

Учасники наради мали змогу відвідати лабораторний комплекс компанії «Фармак», включаючи щойно створений центр розробки технологій фармацевтичних препаратів. Спеціалісти підприємства ознайомили учасників заходу з практиками «Фармак» щодо розробки та контролю якості лікарських засобів.

До складу Асоціації «Виробники ліків України» входять: ПАТ «Фармак», ПАТ НВЦ «Борщагівський ХФЗ», ТДВ «ІнтерХім», ТОВ «Юрія-Фарм» та ТОВ «Кусум Фарм».

Довідка про «Фармак»:

• В компанії працює понад 2000 людей.
  • В 2013 році компанія збільшила продажі продукції на 15%, у порівнянні з 2012 роком – до майже 2 млрд грн.
  • В 2013 році «Фармак» вивів на ринок 17 нових препаратів.
  • Сума податків і зборів, сплачених «Фармак» за 2013 рік, склала 247 789 тис. грн.
  • Три роки поспіль «Фармак» здобуває перемогу у Всеукраїнському рейтингу «Сумлінні платники податків».
  • «Фармак» займає 5,1% фармацевтичного ринку України.
  • «Фармак» забезпечує 14,2% ринку лікарських засобів в Україні серед вітчизняних виробників та є одним із лідерів з експорту ліків – 17,5% продукції йде на експорт в понад 20 країн світу (Росія, Узбекистан, Казахстан, Білорусь, Польща, Болгарія, Німеччина та інші країни Європи й СНД, Балтії).
  • В 2014 році «Фармак» планує на 57% збільшити інвестиції у виробництво  в порівнянні з 2013 роком – до 414 млн грн.