На «Фармак» запустили новий лабораторно-технологічний корпус

Лідер фармринку України компанія «Фармак» до свого 90-ліття запустила роботу нового лабораторно-технологічного комплексу R&D в Києві. Впровадження повного циклу: від розробки нових препаратів до випуску лабораторних, пілотних та клінічних серій у відповідності до вимог GMP; дозволить компанії випускати новітні наукоємні ліки. Роботи зі створення комплексу тривали впродовж 2 років. Сума інвестицій склала понад 100 млн грн.

Новий лабораторно-технологічний комплекс дасть можливість проводити якісну розробку та оперативний вихід нових препаратів на ринок. Можливість випуску аналогів найновішого покоління дозволить компанії “Фармак” здійснити важливе імпортозаміщення – заповнити нішу імпортних ліків України вітчизняними аналогами.

Основними цілями лабораторно-технологічного комплексу виокремлюють: закладення новітніх технологічних платформ для створення нових наукоємних груп ліків; удосконалення процесів розробки, оптимізації, масштабування і трансферу технологій препаратів згідно з кращими фармацевтичними практиками; прискорення циклу розробки твердих, рідких, м’яких лікарських форм, м’яких желатинових капсул, стерильних та асептичних препаратів тощо; запроектування якості у розробку препаратів (QbD - Quality by Design - якість через дизайн) відповідно до вимог ICH Q8 та GMP; використання принципів бережливого виробництва на етапі створення препарату, а також вирішення проблем та зменшення втрат для існуючих технологій.

Лабораторно-технологічний комплекс дозволяє встановлювати критичні параметри, вбудовувати якість у технології виробництва та досягати цільового профілю продукту ще на стадії дослідницьких прототипів.

Лабораторії оснащенні високотехнологічним обладнанням таких світових виробників, як Glatt, SBM, Urlinski, Belimed, De Ditrich, Gea, Sartorius, Malvern Instruments та ін. Проект розробляла українська компанія “Унітехнології Юей” спільно з проектно-конструкторським відділом “Фармак”.

Наскрізний принцип науково-технічних розробок, реалізований в новому R&D комплексі, від пробірки – до пілотних серій, дозволяє проводити кероване моделювання, послідовне масштабування, трансфер технологій та автономне напрацювання дослідних та клінічних зразків в умовах GMP із мінімальним втручанням в операційний план виробництва.

Окремі лабораторно-виробничі дільниці комплексу дозволяють здійснювати розробки та напрацювання твердих лікарських форм та асептичних рідких лікарських форм у відповідності до вимог GMP.

Станом на сьогодні, в лабораторно-технологічному комплексі вже виробляються клінічні та реєстраційні серії; а також відбувається напрацювання експериментальних серій, кількість яких наразі становить понад 150.

Андрій Гой, керівник департаменту досліджень і розробки розповів: «Ідея створення лабораторно-технологічного комплексу з дослідно-промисловою дільницею була частиною плану з об’єднання R&D функцій і закриття розриву, який існував між розробкою та виробництвом. Наразі під одним дахом розмістилися автоматизоване обладнання, що відтворює промислові схеми в мініатюрі, та потужний арсенал сучасних приладів з дослідження фізико-хімічних процесів. У результаті ми отримали науково-дослідний полігон для випробування нових і вдосконалення існуючих технологій готових лікарських засобів».

Компанія має понад 100 проектів на різних стадіях розробки і біля 300 існуючих продуктів в активній підтримці, тому очікуваний економічний ефект дозволить окупити інвестиції в будівництво лабораторно-технологічного комплексу впродовж наступних 2-3 років.

Проект «Організація технологічних лабораторій R&D» був ініційований у 2012 році технічним директором Григорієм Костюком та керівником департаменту досліджень та розробки Андрієм Гоєм. Він є одним із важливих етапів програми реінжинірингу й удосконалення процесів фармацевтичної розробки та трансферу технологій у рамках стратегії компанії “Фармак – 2020”.

Довідка про компанію:

• В компанії працює близько 2500 працівників, із них майже 2300 спеціалістів – в Україні.
  • В 2014 році «Фармак» збільшив продажі продукції на 26,1%, у порівнянні з 2013 роком – до 2,5 млрд грн.
  • В 2014 році «Фармак» вивів на ринок 19 нових препаратів на базі 9 нових МНН (міжнародна непатентована назва).
  • Сума податків і зборів, сплачених «Фармак» за 2014 рік, склала 263,2 млн грн.
  • «Фармак» займає 5,6% фармацевтичного ринку України (за даними ТОВ «Проксіма Рісерч»).
  • «Фармак» забезпечує 16,4% ринку лікарських засобів в Україні серед вітчизняних виробників.
  • 22,3% продукції йде на експорт в майже 20 країн світу (Болгарія, Естонія, Латвія, Литва, Чехія, Польща, Німеччина, Узбекистан, Казахстан, Білорусь, Росія та інші країни Європи, СНД й Балтії).
  • «Фармак» має представництва в 5 країнах: Білорусь, Казахстан, Киргизія, Росія, Узбекистан.
  • За останні 4 роки розмір капітальних інвестицій склав понад 1 млрд грн. З них 281 млн грн було спрямовано на будівництво нового виробництва субстанцій у місті Шостка Сумської області.
  • Відповідність вимогам GMP підтверджено національною інспекцією GMP для 16 виробничих дільниць, 4 з яких мають також європейський сертифікат GMP.
  • В 2014-15 роках «Фармак» збільшив виробничі потужності готових лікарських засобів на 3 дільниці та виробництво активних фармацевтичних інгредієнтів на 1 дільницю.
  • Виробничі потужності «Фармак» розраховані на випуск близько 933 млн таблеток, 200 млн драже, 106 млн капсул, 4 млн туб, 41 млн поліетиленових флаконів, 14 млн шприців та 197 млн одиниць інших рідких форм (спреїв, флаконів, ампул та картриджів) на рік.

За додатковою інформацією просимо звертатися до начальника сектору із зв’язків з громадськістю компанії «Фармак», Марка Лавруха, моб. тел.: +380 67 464 9794, ел. адреса: m.lavruh@farmak.ua

Філя Жебровська залишила посаду генерального директора "Фармак" після 22 років керівництва підприєством і очолила наглядову раду компанії. Вона зосередиться на стратегічних завданнях щодо забезпечення високоякісними ліками українських споживачів та розширенні присутності "Фармак" на міжнародних ринках, насамперед, країн ЄС.