Сер 30, 2010

Лікам прописали спрощену процедуру

МОЗ запропонував спростити вивід на ринок нових лікарських препаратів українського виробництва. В кінці минулого тижня міністерство опублікувало законопроект, у якому пропонується скоротити термін подачі заявки на реєстрацію генеричних препаратів з п’яти до трьох років. Але документ можуть не підтримати у профільному парламентському комітеті, де вважають, що це зачіпає права зарубіжних виробників.

В минулий четвер Міністерство охорони здоров’я опублікувало на своєму сайті законопроект про внесення змін до ст.9 закону «Про лікарські засоби». У документі пропонується скоротити до трьох років від дати реєстрації лікарського засобу термін, після якого може бути подана заявка на держреєстрацію генеричних препаратів (препарати еквівалентні оригінальним, у яких вийшов термін платіжного захисту). Заявка повинна бути подана протягом року від дати реєстрації оригінального лікарського засобу в будь-якій з країн, а сама реєстрація генериків буде відбуватися після закінчення п’яти років.

На даний час заявка на реєстрацію генерика подається після закінчення п’яти років. «А на реєстрацію генерика витрачається мінімум 1,5 роки. Це приводить до збільшення терміна виводу лікарських препаратів на ринок», — говорить директор агентства «Медичний маркетинг» Юрій Чєртков. «Прийняття законопроекту вигідне для ринка в цілому, тому що генерики дешевші. А також для вітчизняних виробників, більшість з яких орієнтована на випуск саме генериків», — говорить керівник юридичного департаменту «Фармак» Дмитро Таранчук. «Зараз в середньому генеричні препарати на 30% дешевші за оригінальні і займають біля 97% усього об’єму продаж ліків в країні», — говорить пан Чєртков.

Хоча, документ може не отримати підтримки серед парламентарів. «Я проти скорочення строків подачі заявки на реєстрацію генериків, це зачіпає права іноземних компаній, що працюють на ринку України», — заявила голова комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я (Партія Регіонів) Тетяна Бахтєєва. «До того ж це може призвести до скорочення частки оригінальних препаратів на ринку з теперішніх 3% до мінімуму. Цього не можна допускати, тому що деякі захворювання лікуються тільки оригінальними препаратами». Прийняття законопроекту не стимулює компанії до виробництва оригіналів, додають експерти. «В багатьох країнах намагаються, навпаки, захистити компанії, що виробляють оригінальні препарати, які витрачають біля млрд на рік на клінічні дослідження», — говорить пан Чєртков.

Назад до новин

Ще більше новин