Лют 21, 2011

МОЗ: Виробництво ліків в Україні не зупинялось

Міністерство охорони здоров’я України повідомляє про стабілізацію ситуації, що склалася з ввезенням на територію України незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків та біологічних матеріалів.

Сьогодні ряд ЗМІ повідомили, що уже близько трьох місяців вітчизняні фармацевтичні заводи не мають можливості розробляти і виводити на ринок  препарати. Виною всьому — відсутність сировини. Заціпеніння, в якому опинилися провідні фармпідприємства країни, викликане не відсутністю грошей, а черговим юридичним казусом — невідповідністю чинного законодавства з існуючою практикою. У нинішньому законі про лікарські засоби, прийнятому ще в 1996 році, не передбачена процедура ввезення в країну сировини, що необхідна для розробки і впровадження в практику нових ліків.

У свою чергу, МОЗ повідомляє, що в січні 2011 року було проведено засідання робочої групи за участі представників Міністерства охорони здоров’я, Державної інспекції з контролю якості лікарських засобів, Державного експертного центру МОЗ України, Служби безпеки України, Асоціації фармацевтичних виробників України щодо вирішення проблемних питань, які виникають при ввезенні незареєстрованих лікарських засобів, стандартних зразків, біологічних матеріалів тощо.

На засіданні було обговорено питання неврегульованості ввезення незареєстрованих субстанцій лікарських засобів, що використовуються для фармацевтичної розробки лікарських засобів, ввезення стандартних та еталонних зразків для проведення контролю якості лікарських засобів, а також біологічних зразків для проведення клінічних та наукових досліджень тощо. За результатами засідання було визначено необхідність внесення змін до наказу МОЗ України від 15.05.1997р. № 143 «Про затвердження Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів».

Міністерством охорони здоров’я у стислі терміни було підготовлено проект наказу «Про внесення змін до Порядку ввезення на територію України незареєстрованих лікарських засобів» та опубліковано на сайті Міністерства для громадського обговорення. З метою прискорення процесу погодження проекту наказу із зацікавленими міністерствами та відомствами Міністерством охорони здоров’я було негайно розпочато роботу із погодження проекту нормативно-правового акту із Державною митною службою України. З урахуванням регламенту роботи по погодженню проектів нормативно-правових актів Міністерство розраховує на завершення узгодження та реєстрацію акту у Міністерстві юстиції протягом березня 2011 року.

Чиновники інформують, що Міністерство охорони здоров’я України виконує усі зобов’язання, що були покладені на нього у меморандумі між Міністерством охорони здоров’я та виробниками лікарських засобів.

Назад до новин

Ще більше новин