Лип 15, 2010

Вищий господарський суд України підтвердив право ВАТ «Фармак» на ТМ «Корвалол»

14 липня Вищий господарський суд України відмовив в задоволеннi касаційнoї скарги ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» на Постанову Київського апеляцiйного господарського суду та на Рiшення господарського суду м. Києва, стосовно бренду лікарського засобу «Корвалол» («Corvalolum»), без права подальшого касаційного оскарження. Про це йдеться в постанові ВГСУ від 14.07.2010.

У лютому 2010 року ЗАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця» звернулася до Вищого господарського суду України з касацiйною скаргою на Постанову Київського апеляцiйного господарського суду та на Рiшення господарського суду м. Києва щодо Свідоцтва України №7321 від 30.09.1996 р. на знак для товарів і послуг «Корвалол» («Corvalolum»), отримавши перед тим постанову Київського апеляційного господарського суду, якою підтверджувалося виключне право компанії «Фармак» на торгову марку «Корвалол».

Протягом шести років компанія «Дарниця» робила безуспішні спроби довести своє право на використання бренду «Корвалол».

У 2004 році «Дарниця» безпідставно звернулася до Господарського суду м. Києва з позовом до Департаменту інтелектуальної власності Міносвіти і науки та ВАТ «Фармак» з вимогою визнати недійсним ТМ «Корвалол», що належить ВАТ «Фармак». «Дарниця» програла цю справу. Незважаючи на те, що позивач виграв апеляцію, ВГСУ відправив справу на новий розгляд.

Після проведення ряду судових експертиз, в кінці 2009 року Госпсуд Києва постановив відмовити «Дарниці» в задоволенні судового позову, оскільки позначення «Корвалол» («Corvalolum») використовується протягом тривалого часу для одного й того самого товару – медичного препарату під назвою «Корвалол», який випускається ВАТ «Фармак» (Свідоцтво №7321) – йдеться у Рішеннi.

Таким чином, Вищий господарський суд України поставив крапку в довготривалій боротьбі за законне право компанії «Фармак» на свою торгову марку «Корвалол» з конкурентом на ринку, фірмою «Дарниця».

Довідка:

Корвалол — один з найпопулярніших лікарських засобів на українському фармацевтичному ринку в своїй групі. Першим розробником технології одержання лікарського засобу під назвою «Корвалол» був Київський хімфармзавод ім. М.В. Ломоносова. З 1991 р. правонаступником цього заводу є ВАТ «Фармак».

З 1961 по 1991 рр. Київський хімфармзавод ім. М.В. Ломоносова, а з 1991 по 1993 рр. ВАТ «Фармак» було єдиним виробником лікарського препарату під торговою назвою «Корвалол» на території колишнього СРСР.

Завдяки доступній ціні та відомій торговій марці препарат користується великим попитом.

ВАТ «Фармак» в 2008 році провело технічне переоснащення виробництва Корвалолу, інвестиції склали 11 млн. євро. Це виробництво сертифіковане на відповідність правилам належної виробничої практики (GMP).

У минулому році об’єм продаж Корвалолу склав 58 млн. грн., що еквівалентно приблизно 16 млн. упаковок на рік.

Назад до новин

Ще більше новин