Бер 22, 2021

Британський штам коронавірусу виявлено в Києві, Харкові, Дніпрі та Львові

Британський штам коронавірусу виявлено в Києві, Харкові, Дніпрі та Львові в межах спільного моніторингу циркуляції нових штамів SARS-CoV–2, який проводять фармакологічна компанія АТ «Фармак», Інститут епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського за участю Центру громадського здоров’я (ЦГЗ).

Як повідомили агентству «Інтерфакс-Україна «у фармкомпанії» Фармак», на тестах якої проводиться моніторинг, репрезентативна вибірка була здійснена за допомогою власної ПЛР тест-системи з різних регіонів України та проаналізована за допомогою NGS (Next generation sequencing).

«У результаті британський штам SARS-CoV–2 було виявлено в зразках із Києва, Харкова, Дніпра і Львова. На сьогодні проводиться біоінформаційний аналіз отриманих результатів для дослідження інших наявних у зразках унікальних для України мутацій вірусу», – повідомили в компанії.

Низку зразків було відібрано в дітей, які були госпіталізовані з пневмонією в головній обласній дитячій клінічній лікарні Харкова.

Як повідомлялося, на початку березня команда українських дослідників, до якої входили вчені фармкомпанії АТ «Фармак» та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського, презентували власну розробку ПЛР-тесту, здатного виявляти навіть нові штами коронавірусу Sars-Cov-2.

Якість нової тест-системи підтверджено відповідними висновками ДУ «Інститут епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського» АМН України (Київ) та Інституту мікробіології та імунології імені Мечникова АМН України (Харків). Референс-тести ПЦР-системи проводяться в приватних і державних лабораторіях України (Харків, Дніпро, Запоріжжя, Вінниця), що підтверджують її ефективність.

«Фармак» зазначає, що нова тест-система вже доступна для попереднього замовлення. «Фармак» є членом Асоціації «Виробники ліків України» (АВЛУ).

Назад до новин

Ще більше новин