Лип 10, 2018

ПАТ «Фармак» захищатиме своє ексклюзивне право на використання добре відомої назви лікарського засобу «Корвалол» у Верховному суді

Київський апеляційний господарський суд за апеляційною скаргою Фармацевтичної фірми «Дарниця» скасував рішення Апеляційної палати Мінекономрозвитку про визнання добре відомим позначення «КОРВАЛОЛ CORVALOLUM».

Апеляційний суд допустив суттєві порушення норм матеріального і процесуального права, а також не забезпечив належного й об’єктивного судового розгляду й оцінку всіх доказів, що призвело до прийняття такого рішення і скасування рішення господарського суду м. Києва, яким у позові Фармацевтичній фірмі «Дарниця» було відмовлено повністю.

Також були відхилені клопотання як відповідача – Мінекономрозвитку, так і третьої особи – ПАТ «Фармак», що свідчить про упередженість судового розгляду в апеляційній інстанції.

«Варто звернути увагу, що на розгляд Апеляційної палати Міністерства економічного розвитку й торгівлі України, з метою визнання знака «Корвалол Corvalolum» добре відомим в Україні, ПАТ «Фармак» надавалися всі відомості, які підтверджують наявність чинників, визначених у пункті 2 статті 25 Закону«Про охорону прав на знаки для товарів і послуг». У рішенні Апеляційної палати МЕРТ визначено документи, які були оцінені Апеляційною палатою в сукупності та на підставі яких остання дійшла висновку про наявність відомостей, що підтверджують наявність, зокрема, таких чинників, як тривалість, обсяг та географічний район просування знака, а також тривалість та географічний район будь-яких реєстрацій та/або заявок на реєстрацію знака», – зазначив керівник юридичного департаменту ПАТ «Фармак» Д. Таранчук.

Знак «Корвалол Corvalolum» завжди використовувався лише ПАТ «Фармак» та вживається до сьогодні для маркування лікарського засобу, котрий є снодійним і спазмолітичним препаратом і кардіологічним лікарським засобом, що в повному обсязі було підтверджено документами, які містять відповідні відомості.

Історично позначення «КОРВАЛОЛ», який випускається з 1960 року, належить саме компанії «Фармак». «Корвалол» було створено Київським хіміко-фармацевтичним заводом імені Ломоносова 1960 року, чиїм правонаступником є ПАТ «Фармак».

В Україні право використання назви «Корвалол» захищене з 1993 року. А 2004-го – вже було визнане добре відомим. У портфелі торгових марок ПАТ «Фармак» зареєстровані чотири добре відомі марки – «КОРВАЛОЛ», «ВАЛІДОЛ», «АМІЗОН» і «КОРВАЛОЛ CORVALOLUM».

«Під час судового засідання судом було відмовлено в задоволенні клопотань, заявлених ПАТ «Фармак», суттєво порушено норми матеріального права, а також не було проведено належного оцінювання всіх доказів, що призвело в сукупності до прийняття, на мою думку, неправосудного рішення. Було задоволено апеляційну скаргу ФФ «Дарниця» і скасовано рішення суду першої інстанції, яким спочатку в позові Фармацевтичної фірми «Дарниця» було відмовлено, і прийнято нове рішення, яким скасовано рішення апеляційної палати МЕРТ щодо визнання знаку «Корвалол Corvalolum» добре відомим в Україні з 2002 року. Неповно та не об’єктивно були розглянуті питання, пов’язані із поданням апеляційної скарги, не було досліджено докази, наявні в матеріалах справи, проігноровано законні вимоги представників третьої особи», – додав Дмитро Таранчук, керівник юридичного департаменту ПАТ «Фармак».

ПАТ «Фармак» вважає, що колегія суддів ухвалила рішення із суттєвими порушеннями норм матеріального та процесуального права.

Наразі ПАТ «Фармак» планує оскаржити це рішення у Верховному суді.

Довідка:

Назва «Корвалол Corvalolum» є добре відомою споживачам і є позначенням, що розміщується на упаковках лікарського препарату з 1991 року. Підготовка до виробництва «Корвалол Corvalolum» розпочалася Київським хіміко-фармацевтичним заводом ім М. В. Ломоносова, правонаступником якого є ПАТ «Фармак». Назва препарату була вигадана працівниками ЦЗЛ Заводу ім. М. Ломоносова (розробник препарату – старший хімік Яковлева В. Я). Перша партія лікарського засобу «Корвалол» була випущена на підставі наказу Заводу ім. М. Ломоносова від 15.10.1960 р. З того часу завод ім. М. Ломоносова був єдиним виробником препарату «Корвалол» на території колишнього СРСР, а з 1991 року по даний час єдиним виробником даного лікарського засобу під ТМ «Корвалол» на теренах країн колишнього Радянського Союзу. При цьому торгова марка «Корвалол» захищена в 14 країнах Європи та Середньої Азії. Використання знаку «Корвалол Corvalolum» загалом підтверджується упаковками за період з 1991 до 2002 року включно та інформацією про нього, яка постійно розміщувалась у спеціалізованих виданнях, енциклопедіях та довідниках. Зокрема, інформація про засіб згадується у: Короткій медичній енциклопедії (видавництво «Радянська енциклопедія», Москва, 1990 р.); Довідник Відаль «Лікарські препарати в Росії» (1997 рік); Лікарські засоби. Посібник для лікарів (видавництво «Торсинг», Харків, 1997 рік) та ін.

 

Назад до новин

Ще більше новин