Філя Жебровська

Голова Наглядової ради

Гру 23, 2019

Україна може стати одним зі світових центрів R&D

Приємно бачити, що сьогодні світову науку роблять і українські вчені. На їхню інтелектуальну працю є попит у всьому світі. Найкращі наукові центри, лабораторії й інститути з величезним задоволенням відчиняють свої двері для наших вчених. І це, без сумніву, захоплює. На жаль, широкому загалу прізвища вчених мало про що говорять, проте у світі їх знають набагато краще. І так не має бути! Шукати відповіді на питання “Чому так сталося?” вже недоречно. На порядку денному має бути інше: як виправити ситуацію?

Я щиро переконана: країна повинна пишатися тими, хто творить сучасну світову науку. До 95-річчя компанії «Фармак» у співпраці з видавництвом «Основи» випустив книгу «Буде тобі наука: українські вчені, які змінюють світ», автором якої став відомий український журналіст Юрій Марченко. Ця книжка не тільки підкреслює потужний науковий потенціал України. Хотілося б, аби вона також спонукала тих, від кого це залежить, до його повноцінного розкриття, розвитку і, що найважливіше, — збереження. Така потужна наукова школа має стати нашою національною відзнакою на міжнародному рівні й конкурентним чинником у глобальному світі.

Чому б Україні не стати одним зі світових центрів R&D? За системного державного підходу все вдасться, адже нам не потрібно залучати іноземних учених до себе — ми маємо власних, яким потрібно лише дати належні умови для науково-дослідної роботи. “Фармак” розуміє важливість розвитку науки в країні. Компанія тісно співпрацює з провідними вишами країни. У “Фармак” працюють 150 науковців, з яких 40 кандидатів наук і 5 докторів наук. В інновації та розвиток щорічно «Фармак» інвестує приблизно 95% прибутку. У цій сумі є й частка інвестицій у науковий розвиток компанії. Уже кілька років “Фармак” проводить “Школу молодого науковця”, з прагненням відродити науковий потенціал нашої країни.

Назад на головну