Бер 25, 2020

АТ «Фармак» вивчає можливість запуску виробництва продукції для боротьби з поширенням коронавірусу

Фармацевтична компанія АТ «Фармак» вивчає можливість запуску виробництва продукції для боротьби з поширенням коронавірусу, зокрема діагностичних тест-систем.

«Зараз аналізуємо, чи можна за мінімальний термін налагодити випуск засобів для підтримувальної терапії, дезінфектантів та антисептиків, діагностичних тест-систем, захисних медичних виробів, включно з масками. Але рішення поки немає», – повідомили агенції «Інтерфакс-Україна» в прес-службі компанії з посиланням на голаву наглядової ради «Фармак» Філю Жебровську.

Водночас вона зазначила, що викликані коронавірусом проблеми в економіці Китаю, зокрема, призвели до підвищення вартості сировини для виробництва лікарських засобів.

«Ми імпортуємо з КНР до 20% активних речовин. Там зупинено багато виробництв. Ціна на цю сировину відразу злетіла на 40%. У нас є запаси, і поки ситуація не критична. Ми аналізували склади: що є хоча б на дев’ять місяців, а що можна перекрити іншими постачальниками, щоб не допустити зупинки виробництва. Але вже зрозуміло, що нам требу буде переглядати бюджет компанії. У європейських фармвиробників те ж саме», – сказала Жебровська.

Вона також нагадала, що в портфелі компанії є один оригінальний препарат – «Амізон». До 2014-го «Фармак» витратив на його дослідження в США та ЄС $20 млн, дійшовши до першої з чотирьох стадій клінічних досліджень.

Як повідомлялося, раніше «Фармак» заявляв про плани розширення фокусу на розробку продуктів, які можуть бути представлені на глобальних ринках, і намір продовжити стратегію виведення на ринок не менш ніж 20 нових продуктів на рік. Найближчими роками, зокрема, відповідно до планів компанії, це будуть препарати на основі 118 молекул, які виходять з-під патентного захисту.

АТ «Фармак» входить до трійки лідерів фармгалузі України, є членом асоціації «Виробники ліків України» (АВЛУ). Бенефіціар компанії – голова наглядової ради Філя Жебровська.

 

Назад до новин

Ще більше новин