Лип 12, 2024

Farmak проходить ESG-аналіз від KPMG

Лідер ринку лікарських засобів в Україні Farmak розпочав аналіз діяльності компанії за стандартами ESG (Environmental, Social, and Governance – навколишнє середовище, соціальні аспекти та корпоративне управління). Він проводиться міжнародною компанією KPMG і за її результатами будуть надані рекомендації та розроблено дорожню карту з впровадження ESG-практик у компанії.

Аналіз реалізується з метою визначення ключових напрямків покращення наявних практик та подальшої інтеграції ESG-підходів у всі бізнес-процеси та види операційної діяльності Farmak як в Україні, так і на рівні групи – у міжнародних представництвах, на виробничому майданчику в Іспанії, у новопридбаних у ЄС маркетингових компаніях тощо. Особлива увага приділятиметься зменшенню негативного впливу роботи підприємства на довкілля (викиди, стічні води, пакування), покращенню впливу на суспільство (добробут персоналу, співпраця з постачальниками, безпека на виробництві, взаємодія зі споживачем, громадою та співробітниками тощо) та удосконаленню підходів до корпоративного управління.

Світові тенденції свідчать про посилення вимог до звітності та стандартів ведення бізнесу щодо екологічних, соціальних і корпоративних аспектів. Експерти зі сталого розвитку стверджують, що з часом доступ до ринків розвинутих країн буде безпосередньо залежати від того, чи відповідає підприємство встановленим ESG-вимогам. До того ж, з 2025 року компанії, які зареєстровані на регульованих ринках ЄС або провадять значну діяльність у країнах ЄС, мають публікувати звітність відповідно до вимог Директиви, що передбачає обов’язкову корпоративну звітність зі сталого розвитку (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD). Від 2028 року відповідні звіти зобов’язані подавати і українські компанії, що мають значну присутність у ЄС, або ж розміщують цінні папери на місцевих біржах – незалежно від того, чи заснований емітент у ЄС, або у країні, яка не входить до його складу.

Попри те, що наразі українські компанії не підпадають під дію вказаної Директиви, вже сьогодні більшість міжнародних партнерів – фінансових установ, інвесторів та постачальників, – вимагають наявність базових ESG-стандартів як передумову співпраці з бізнесом в Україні. Фармацевтична галузь не є виключенням. До прикладу, європейські партнери Farmak готові співпрацювати з підприємствами, де враховуються соціальні фактори, як-от гідні умови праці, рівність, недискримінація, різноманітність та інклюзивність, забезпечення дотримання прав людини та наслідки діяльності для суспільства і здоров’я людей. Аналізують і відносини бізнесів із усіма зацікавленими сторонами, відповідність вимогам секторальних стандартів тощо.

«Farmak вже сьогодні докладає чимало зусиль для того, щоб відповідати міжнародним стандартам сталого ведення бізнесу. Утім, світ змінюється, вимоги стейкхолдерів трансформуються та посилюються. І від швидкості нашої реакції та адаптації до нових підходів залежить темп нашого подальшого розвитку. Для того, щоб рух Farmak у напрямку посилення ESG-практик був чітко спланованим та ефективним, ми звернулися до авторитетної компанії KPMG, яка володіє вагомим досвідом та необхідною експертизою в ESG-консалтингу» – зазначив генеральний директор Farmak Володимир Костюк.

Відповідність бізнесу вимогам ESG-стандартів стає критерієм прийняття рішень не лише для інвесторів та фінансових установ, але й підвищує його конкурентоспроможність у боротьбі за талановитих співробітників. Дослідження підтверджують, що наявні та прозоро артикульовані практики ESG є важливим фактором для потенційних співробітників при виборі роботодавця. Так, згідно опитування KPMG, 26% керівників відзначили, що значний попит на більшу прозорість та звітування факторів ESG надходить від працівників компанії та нових співробітників. Керівники також відзначили, що труднощі з наймом талантів (22%) та залучення фінасування на ESG ускладнюють можливості відповідати очікуванням щодо ESG.

«Зараз чимало чинників спонукають компанії змінюватися на краще. ESG-стандарти незабаром стануть обов’язковими для великого бізнесу. Ми цінуємо співпрацю з Farmak, адже ми бачимо його прагнення дотримуватися найвищих міжнародних стандартів управління та сталого розвитку, що не лише позитивно впливає на саму компанію та її стейкхолдерів, а й сприяє покращенню бізнесового іміджу України на світовому рівні», – додала Олена Макаренко, партнерка KPMG в Україні, керівниця напряму форензік, керівниця напряму сталого розвитку та ESG.

Проведення комплексного аналізу наявних практик та розробку дорожньої карти ESG планується завершити до кінця 2024 року, після чого публічно будуть представлені результати.

Назад до новин

Ще більше новин