Бер 23, 2021

«Фармак» виступає за активізацію державного стимулювання виробництва передових ліків

Це питання обговорювалось 16 березня 2021 року під час круглого столу «Міжнародні тенденції розширення доступу до лікарських засобів», який було організовано Науково-дослідним інститутом (НДІ) інтелектуальної власності Національної академії правових наук (НАПрН) України в партнерстві з пацієнтською організацією БО «100% Життя».

 

У заході взяли участь фахівці Міністерства охорони здоров’я України, Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, представники вітчизняної фармацевтичної індустрії (компанії «Фармак», «Біофарма», «Артеріум» та «Ворвартс Фарма»), а також експерти з профільних дослідницьких організацій (Proxima Research International та International Treatment Preparedness Coalition — ITPC) та наукові співробітники з Oxford Martin School (Університет Оксфорд) і, власне, НДІ інтелектуальної власності.

 

Мета круглого столу — висвітлення міжнародних тенденцій лібералізації права інтелектуальної власності у сфері охорони лікарських засобів у зв’язку з пандемією, питань трансферу технологій та готовності національного виробника ліків до цих викликів — забезпечення населення стратегічно важливими лікарськими засобами.

 

Під час заходу менеджер зі зв’язків із державними органами компанії «Фармак» Олександр Прохорович зазначив, що Україні необхідно активно використовувати вже наявні у світі державні інструменти стимулювання локального виробництва передових ліків, включно з вакцинами. Найпоширенішими у фармацевтичній сфері є:

 

За результатами заходу буде підготовлена резолюція та запропоновано утворити спільний майданчик для об’єднання зусиль з адвокації з метою напрацювання законодавчих змін для забезпечення доступу до стратегічно важливих ліків в умовах пандемії.

 

Нагадаємо, що компанією «Фармак» уже публічно задекларовано готовність до виробництва стратегічно важливих в умовах пандемії вакцин, насамперед проти COVID-19, за ліцензійними угодами із патентовласниками. Подібні переговори ведуться й мають важливе стратегічне значення як для розвитку компанії зокрема, так і для держави загалом.

“Ми могли б виготовляти аналоги вакцин AstraZeneca та Moderna”, – виконавчий директор компанії “Фармак” Володимир Костюк

 

Назад до новин

Ще більше новин