Тра 23, 2019

«Фармак» знизив на чверть споживання природного газу проти 2013 року

Про це Олег Супрунович, головний енергетик ПАТ «Фармак», розповів під час міжнародної екологічної конференції «Свідомий бізнес». У конференції взяли участь 1000 представників українських та іноземних компаній, власники соціально-відповідального бізнесу, інвестори, зокрема, представники NEFCO, GIZ, ЕБРР, EY Ernst&Young, UNITO, HARVEST, Сварог Вест Груп, Ukrlandfarming, Danone, Philip Morris International, Healthy Tradition.

Сьогодні «Фармак» використовує найсучасніші німецькі котли та енергоефективне обладнання. Компанія зменшила витрати газу на виробництво тонни пари на 4%, а витрати електроенергії котельнею знизились на 30%. Крім того, викиди забруднювальних речовин в атмосферу знизилися від 2-х до 6 разів за групами показників. Обсяг інвестицій у реконструкцію котельні основного майданчика становить більш ніж 80 млн грн.

Ще одним знаковим проектом, що наразі перебуває на стадії погодження проектної документації, є проект нових очисних споруд. Застосовуючи успішний досвід експлуатації очисних споруд в місті Шостка, де ступінь очищення стоків становить не менш ніж 86%, невдовзі й майданчик у Києві отримає аналогічне обладнання. Хоча стічні води «Фармак» проходять очистку та відповідають встановленим нормативами вимогам.

Повноцінним напрямом менеджменту підприємства є енергетичний менеджмент. Робота над розробкою системи була розпочата наприкінці 2013 року. Наприкінці 2018 року було проведено аудит системи на відповідність міжнародному стандарту ISO 50001:2011. На початку 2019 року «Фармак» отримав сертифікат відповідності від німецького сертифікаційного органу TUV Thuringen.

«У межах функціонування системи енергетичного менеджменту щорічно з 2014 року на підприємстві формується Програма з енергозбереження, у рамках якої реалізуються різноманітні проекти зі збереження енергії. Загальна їх кількість наближається до сотні, водночас починали ми з традиційних та широковідомих заходів, як-от термомодернізація будівель, LED-освітлення, частотні перетворювачі тощо. Згодом перейшли на більш складні та специфічні заходи – оптимізація роботи систем повітротехніки, режими роботи інженерних систем та оптимізація технологічних процесів. Ці заходи допомогли у 2014–2015 роках знизити споживання газу підприємством більш ніж на 30%, і станом на сьогодні після відкриття 2 нових дільниць та багатьох лабораторій – ми все ще споживаємо на 23% газу менше, ніж у базовому 2013 році. Напрямом оптимізації технологічних процесів опікується окремий сектор, а всі заходи проходять сувору перевірку прийнятності в межах чинної на підприємстві системи контролю якості», – зазначив Олег Супрунович, головний енергетик ПАТ «Фармак».

Дуже багато уваги на підприємстві приділяється системі екологічного менеджменту. На сьогодні вона відповідає вимогам ISO14001 (була сертифікована у 2005 р.). У межах системи чітко контролюються всі види впливу на довкілля та розробляються заходи щодо зменшення цього впливу. Всі відходи на підприємстві збираються та передаються на утилізацію залежно від їхнього типу. Є відходи, що підлягають захороненню; переробленню; утилізації; рідкі технологічні відходи. Щорічно компанія укладає договори з організаціями, що реально перероблюють та утилізують відходи. «Для нас це важливо й ми контролюємо ланцюжок руху наших відходів від моменту вивезення їх із території до останньої стадії перероблення чи утилізації», – говорить Олег Супрунович.

Мета «Фармак» – сталий розвиток, дружній до довкілля та соціально спрямований. Запорукою успіху на ринку є потужний інтелектуальний потенціал, ефективний менеджмент та інноваційні підходи до роботи у всіх напрямах діяльності. У цьому і є секрет успіху: як перетворити енерговитратне хімічне підприємство на сучасне та ефективне.

Назад до новин

Ще більше новин