Кві 30, 2020

Інвестиції в модернізацію, інновації, наукові й технологічні розробки залишаються пріоритетом для «Фармак»

«Фармак» опублікував фінансові результати 2019 року. Показники роботи компанії на стабільно високому рівні. 

Згідно з фінансовою звітністю, підготовленою за стандартами МСФЗ, розмір витрачених коштів на капітальні інвестиції Компанії у 2019 році становив 714 млн грн, що на 14,5 % більше, ніж за підсумками 2018 року. Виручка «Фармак» досягла 6,542 млрд грн, чистий прибуток — 1,056 млрд грн. Аудитором фінансової звітності виступило ТОВ «Делойт енд Туш Юкрейніан Сервісез Компані».

Капітальні інвестиції «Фармак» у 2019 році становили 714 млн грн, що на 14,5 % більше за попередній рік. Ці кошти були спрямовані на будівництво нового виробництва рідких лікарських засобів, модернізацію та дооснащення наявних виробництв, завершення обладнання нового таблеткового виробництва, приведення виробничих потужностей у відповідність до вимог FDA, оновлення автопарку, проєкти з енергозбереження, дооснащення лабораторного комплексу інноваційними приладами та обладнаннями, реалізацію ІТ-проєктів для автоматизації багатьох бізнес-процесів, що вимагаються на сучасному фармацевтичному виробництві. Компанія розпочала проєкт з інтегрованого бізнес-планування (IBP), який охопить усі основні процеси ланцюга планування — від попиту та постачання до оптимізації залишків — і сприятиме поліпшенню обіговості та скороченню фінансового циклу.

 

У 2019 році ЄБРР надав «Фармак» фінансування в розмірі 15 млн євро на п’ятирічний строк. Ці інвестиції будуть спрямовані Компанією в розширення виробництва та модернізацію науково-дослідних лабораторій, що сприятиме розвитку інновацій, впровадженню найкращої галузевої практики та стимулюванню конкуренції серед вітчизняних фармацевтичних виробників.

 

Компанія продовжує неухильно дотримуватися стратегії розвитку експортного потенціалу. У 2019 році експортні продажі становили 24,2 % від загальної суми виторгу. Продукцію «Фармак» купували у 28 країнах світу. Компанія залишається в трійці лідерів у Республіці Узбекистан і продовжує роботу на добре регульованих ринках. На сьогодні Компанія співпрацює з партнерами з Європейського Союзу, Південно-Східної Азії, регіону MENA, Австралії, Нової Зеландії. Наприклад, у Європі вже зареєстровано 37 лікарських засобів і ще 7 лікарських засобів перебувають у процесі реєстрації.

«Пандемія показала, наскільки важлива роль фармацевтики для життя людства. Фармацевтичний ринок — один із найдинамічніших у світі у зв’язку зі швидким розширенням асортименту лікарських засобів і високим попитом на них. Нарощення експортного потенціалу лікарських засобів сприяє посиленню іміджу країни як міжнародного гравця, забезпечує формування продукту з високою доданою вартістю та гарантує надходження валютного виторгу в Україну. Проте у стратегії експорту країни фармацевтичну продукцію не включено до перспективних секторів економіки для розвитку експорту відповідно до Експортної стратегії України. Допомога держави щодо розвитку експорту лікарських засобів також могла б зробити значний внесок у розвиток вітчизняного виробництва й наукоємної промисловості загалом. Фармпідприємства дають приблизно 1 % ВВП і сплачують до бюджету значні кошти у вигляді податків. За результатами 2019 року сума податкових відрахувань “Фармак” становила приблизно 650 млн грн. Але найважливіше, що саме фармацевти та лікарі рятують сьогодні у світі мільйони життів. Цьогоріч Компанії виповнюється 95 років. Сьогодні у “Фармак” сконцентровані сучасні технології, інноваційні рішення та потужний науковий потенціал. За останні п’ять років інвестиції в науково-технічний комплекс, виробниче обладнання, дослідницьку діяльність становлять 3,4 млрд грн. “Фармак” щорічно інвестує в дослідження та наукові розробки понад 15 млн доларів США. Сьогодні в Компанії працюють 150 науковців, з яких 42 кандидати наук і 5 докторів наук. Ми проводимо дослідження наших ліків у європейських лабораторіях і наукових полігонах у США. Тому ми будемо збільшувати інвестиції в розробки та розвиток. У 2020 році ми плануємо збільшити суму інвестицій. Кошти першочергово будуть спрямовані на будівництво нового лабораторно-офісного центру, у якому будуть проводитися розробки сучасних складнокомпонентних лікарських засобів, які врятують багато людських життів», — зазначив Володимир Костюк, виконавчий директор АТ «Фармак».

У 2019 році «Фармак» впровадив у виробництво 20 нових продуктів — розширив протизастудний, алергологічний, неврологічний, гастроентерологічний продуктові портфелі та випустив ліки в новому для себе портфелі пульмонології.

 

Назад до новин

Ще більше новин