Чер 16, 2023

Що робити, щоб українських ліків стало більше у ЄС, а їхня ціна там була конкурентоздатною?

Фармацевтичний сектор вже декілька років поспіль неухильно дотримується стратегічного вектору євроінтеграції. Важлива складова цього процесу – взаємне визнання сертифікатів GMP (Належної виробничої практики) між ЄС та Україною. Сьогодні у рамках конференції «ФармаЕкспорт» представники фармбізнесу та державного сектору вчергове обговорили шляхи його досягнення, де директор з корпоративних комунікацій «Фармак» Євгенія Піддубна виступила модератором відповідної панелі.

Чому ринок ЄС на сьогодні лишається важко доступним для українських ліків попри відсутність тарифних бар’єрів?

Представники великих фармацевтичних компаній та члени комітету з питань охорони здоров’я СУП: «Фармак», «Артеріум», «Дарниця» одноголосно підтвердили, що експорт до ЄС на сьогодні є. Всі три компанії мають зареєстровані у країнах-членах Союзу продукти, але реальні продажі в цьому регіоні складно назвати безперешкодним. Для повноцінного виходу на ці ринки потрібне визнання українських сертифікатів GMP в ЄС.

pharmaexport

Про що говорили виробники-експортери?

Євгенія Піддубна, директор з корпоративних комунікацій «Фармак»:

«Фармак» експортує свою продукцію до ЄС з моменту незалежності України. За попередній рік компанія мала продажі ліків у Швейцарії, Німеччині, Данії, Польщі, Великій Британії, Франція та Португалії. Мова, в основному, йде про складно компонентні лікарські препарати для госпітального сектору. Та поки немає єдиного ринку з європейцями, говорити про сталий експорт до ЄС зарано. Більше того, через кілька раундів перевірок, українські ліки дорожчають на 20-50%, перетинаючи кордон України, що значно впливає на їхню ціну.

Ганна Павлюк-Гаврилова, керівник департаменту міжнародної реєстрації та виходу на нові ринки компанії «Дарниця»:

На сьогодні «Дарниця» експортує лікарські засоби в 1 країну ЄС. Але має амбіції до розширення там своєї присутності. Чому значно сприяла би угода про визнання українських сертифікатів GMP. За відсутності якої вітчизняному виробнику доводиться проходити багато перевірок при експорті до ЄС. Настільки, що станом на зараз для компанії доцільніше шукати підрядників для контрактного виробництва на території Європейського Союзу. Більше того, важливо, що сертифікат європейського взірця є ключем і на інші ринки світу – країни Америки, Азії, Африки.

Сергій Сур, директор із взаємодії з регуляторними органами корпорації «Артеріум»:

У перспективному портфелі «Артеріум» є кілька десятків проєктів. Компанія активно готується до початку реєстраційних процесів у ЄС. Та розуміє, що важливо не лише реєструвати лікарські засоби в Європі, а і мати змогу їх продавати. Пан Сергій висловив думку, що запорука взаємного визнання GMP сертифікатів між ЄС та Україною – це довіра. Тому Україні потрібно розвивати національні регуляторні органи. Вже зараз ми можемо починати роботу по виконанню вимог регуляторних органів ЄС, як робила Сербія. Для цього варто знайти куратора із регуляторного органу країни-ЄС, щоб одразу все робити правильно.

Позиція Уряду щодо руху у бік угоди про взаємне визнання GMP-сертифікатів з ЄС та подальші кроки:

Марина Слободніченко, Заступниця Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції:

Тарас Качка, Заступник міністра економіки України – торговий представник України:

Анна Тазієва, начальник Управління ліцензування виробництва лікарських засобів, крові та сертифікації.

ЄС хоче знизити свою залежність від генеричних ліків та активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ) з Китаю та Індії, адже пандемія COVID-19 показала, що, за кризових умов, це може призводити до дефіциту ключових ліків на європейському ринку.

У свою чергу, українські фармвиробники готові стати надійним постачальником генеричних лікарських препаратів та АФІ до ЄС, тим самим скоротивши довгі ланцюги постачання вказаних продуктів з Азії.

Назад до новин

Ще більше новин