Січ 25, 2021

Багатовимірне лідерство врятує світ

Олена Зубарева, Керівник департаменту комунікацій та сталого розвитку компанії Фармак

Світ прагне до гендерної рівності. Представництво жінок у владі та бізнесі з кожним роком зростає. Це не данина моді, а необхідність і для бізнесу, і для суспільства в цілому. Багатовимірне лідерство — майбутнє нашої планети, і пандемія це зайвий раз довела — коли жінки приєднуються до керівних груп, переважають такі лідерські якості, як співчуття, співпереживання, спілкування та співробітництво, які стають частиною ДНК як організацій, так і держав.

Виклики 21 століття — зміна клімату, здоров’я, навколишнє середовище, виснаження світових ресурсів, старіння населення, розвиток талантів, соціальна нерівність, віддалена робота, нові технології тощо — потребують нового, багатовимірного стилю лідерства, оскільки посталі перед нами завдання вимагають вкладу кожного.

COVID-19 і гендерне питання

На жаль, у світі до гендерної рівності ще далеко — лише 7% світових лідерів — жінки. Хоча нещодавнє дослідження, де вивчали показники 194 країн у їхній боротьбі з COVID-19, показало, що держави, очолювані жінками, загалом успішніші в боротьбі з пандемією, ніж країни з лідерами-чоловіками. У матеріалі, заснованому на даних 20-first (глобальної консалтингової компанії з питань гендерного балансу, що базується у Великобританії), відзначено, що аналіз 194 країн показав: дані інфікованих і смертності в перші три місяці пандемії в цілому були нижчими в країнах із жінками-керівницями. Дослідники особливо цікавилися тим, чого ми можемо навчитися у жінок-лідерок. Наприклад:
Хотілося б, щоб і українки бачили перспективи для себе

— Прем’єрміністр Бангладеш Шейх Хасіна отримала визнання за свої рішучі дії у боротьбі з пандемією, серед яких і надійний пакет заходів стимулювання економіки (еквівалентний більш ніж 4% ВВП країни). Поки економіка Бангладеш демонструє явні ознаки відновлення.

— Прем’єрміністр Норвегії Ерна Солберг проводила навчальні заходи про коронавірус для дітей, щоб полегшити їхні страхи.

— У перші дні поширення вірусу прем’єрміністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн провела неформальну бесіду у Facebook Live, щоб «поговорити з усіма».

— Канцлерка Німеччини Анґела Меркель вибудувала політику країни щодо коронавірусу й зусилля з ізоляції на основі даних епідеміологічних моделей і рекомендацій фахівців. Це допомогло країні добитися нижчого рівня смертності, ніж у багатьох інших промислово розвинених країнах.

— Президентка Цай Інвень допомогла Тайваню підготуватися до пандемії багато в чому краще, ніж багато інших країн. Засвоївши суворі уроки спалаху атипової пневмонії, країна підготувала чіткий план боротьби з пандемією, що включає відстеження контактів, карантин і велику кількість масок, а також інфраструктуру. На поточний момент у країні один із найнижчих показників смертності від коронавірусу у світі, незважаючи на її близькість до першого епіцентру в Ухані, Китай.

— У Фінляндії прем’єрміністр Санна Марін запустила додаток для відстеження контактів і використовувала можливості впливових осіб у соціальних мережах, щоб поділитися знаннями про запобігання поширенню хвороби.

Що в Україні?

В Україні зберігається гендерна нерівність у всіх сферах суспільного життя. За даними дослідження UN Women Ukraine, у регіональних радах представлено лише 15% жінок. 20% — у Кабінеті міністрів і 21% у Верховній Раді. Гендерний розрив в оплаті праці становить 22% і 32% в пенсії. Практично у 92,2% сімей, де є лише один із батьків, це — матір. При цьому жінки в Україні становлять переважну робочу силу у сфері охорони здоров’я. Відповідно і в боротьбі з коронавірусом жінки в Україні стоять на передовій. Маючи при цьому сім’ї й дітей, які навчаються дистанційно й потребують постійного догляду. У загальній кількості медперсоналу, який протистоїть пандемії, 83% жінок і 17% — чоловіків. При цьому лише 20% жінок є членами кризових комітетів, створених для координації реагування на пандемію 2020.

Усесвітній економічний форум опублікував рейтинг гендерної рівності за 2020 рік (The Global Gender Gap Index 2020 rankings), де Україна посіла 59 із 152 країн, між Гондурасом і Хорватією.

Жінки повинні розуміти, що вони можуть бути лідерами, і не повинні обмежувати себе. Камала Гарріс, нещодавно обрана віцепрезидентка Сполучених Штатів, сказала в ніч виборів: «Кожна маленька дівчинка, яка дивиться на нас сьогодні, бачить, що це країна можливостей».

Хотілося б, щоб і українки бачили перспективи для себе. Щоб вони повірили, що можуть домогтися всього, що хочуть, а стереотипи залишили в далекому минулому. І Україна, як і весь світ, стала на шлях гендерного балансу для реалізації високих цілей розвитку і процвітання світу.

 

https://nv.ua/ukr/opinion/genderna-rivnist-shcho-mozhut-zrobiti-ukrajinki-ostanni-novini-50137098.html

Назад до Фармак у ЗМІ

Ще більше публікацій