Наталія Симонець

Начальник дільниці з очищення промислових стічних вод

Чер 14, 2019

«Фармак» у Шостці: з турботою про довкілля

КОМПЛЕКСНИЙ ПІДХІД

Департамент з виробництва активних фармацевтичних інгредієнтів мінімізує свій прямий і непрямий вплив на довкілля, керуючись системою управління навколишнім середовищем (СУНС), що охоплює такі сфери:охорону атмосферного повітря;

НОВІТНІ ТЕХНОЛОГІЇ

Департамент з виробництва АФІ спеціалізується на виготовленні активних фармацевтичних субстанцій (основна діюча речовина в лікарських засобах). В основі виробництва такої фармацевтичної продукції лежить органічний синтез, тому без новітніх та сучасних систем захисту довкілля від шкідливого впливу хімічних речовин не обійтися. Реалізовані системи очищення повітря та води забезпечують ступінь очищення на 85-99%.

ЧІТКЕ ДОТРИМАННЯ НОРМ

«Фармак» дбає про здоров’я працівників. У разі потреби контактувати зі шкідливими речовинами їх забезпечують усіма необхідними засобами індивідуального захисту. Підприємство також абсолютно не шкодить мешканцям Шостки. Витримується санітарна зона: відстань до найближчого житлового району саме така, яку встановлено законодавством. Окрім того, Компанія не перевищує рівень дозволених викидів – перш ніж потрапити в атмосферу, забруднене повітря проходить декілька етапів очищення.

ЧИСТЕ ПОВІТРЯ

«Фармак» використовує сучасне обладнання, що дозволяє очистити повітря на 95-99%. На підприємстві встановлено системи таких відомих європейських брендів, як МVB та GEA. Це системи фільтрації, призначені для очищення від твердих і газоподібних викидів повітря, що виділяється в навколишнє середовище з приміщень.

Очищення повітря у фільтраційних (газоочисних) установках здійснюється в три етапи: на першому кишенькові фільтри класу F7 уловлюють тверді частки з ефективністю не менш як 90%. На другому та третьому активоване вугілля абсорбує на своїй поверхні газоподібні викиди з ефективністю 70-90%, залежно від складу та вмісту речовин у газовій суміші.
Фільтраційні установки GEA та DencoHappel (Німеччина), Klima-Service (Чехія) укомплектовують витяжні системи вентиляції. Вони експлуатуються та обслуговуються згідно з інструкціями до систем вентиляції й газоочисних установок.
Для очищення парів з технологічного обладнання цеху №6 використовуються системи газових скруберів виробництва чеської компанії MVB OPAVA CZ s.r.o. Це обладнання, призначене для абсорбції та сепарації забруднених відпрацьованих газів, конденсації шкідливих парів та уловлювання твердих частинок у газах.

БЕЗПЕЧНА ВОДА

Під час виробництва активних фармацевтичних субстанцій від мийки технологічних ліній та обладнання, прання спецодягу, підготовки очищеної води та інших процесів утворюються промислові стічні води. Оскільки Компанія виробляє АФІ, ці води містять великі концентрації забруднюючих речовин органічної та неорганічної природи, тому належать до класу висококонцентрованих. Та перш ніж потрапити до каналізації Шостки, а звідти – до басейнів Десни і Дніпра, води очищуються і стають безпечними для довкілля.
Технологічну лінію очищення стічних вод було розроблено і змонтовано словацькою компанією «AQUAFLOT» у 2015 році, а вже наступного року вона почала працювати. За допомогою новітнього оснащення швидко й ефективно здійснюються такі етапи очищення стічної води:

Назад на головну