Гру 23, 2020

До свого 95-річчя “Фармак” запускає нове інноваційне асептичне виробництво рідких лікарських засобів

Один з найбільших виробників лікарських препаратів компанія “Фармак” запускає нове надсучасне виробництво ліків в ампулах та флаконах, вдвічі збільшуючи свої потужності по виробництву асептичної продукції.

Проєкт будівництва нового цеху з трьома дільницями вартістю у 50 млн євро і тривалістю у три роки від початку роботи над концепцією – завершено, до 95-річчя підприємства. Голова Наглядової ради АТ “Фармак” Філя Жебровська урочисто відкрила інноваційний високотехнологічний цех та спільно зі своїми колегами показала потужності нового виробництва. Присутні члени Наглядової ради порівняли цех з космічним кораблем та комп’ютерною грою.

Фармак 95 років

І дійсно, за рівнем технологічного обладнання, його інноваційності, автоматизації цех можна порівняти з космічним апаратом. На новому виробництві встановлено обладнання від провідних світових брендів – Bosch (Німеччина), Weiler (США), Belimed (Швейцарія), Fedegari (Італія), Tecninox (Італія), Olsa (Італія), CM Systems (Польща) та інших, яке забезпечує весь технологічний цикл виробництва.

“Це нове асептичне надсучасне виробництво, яке дозволить випускати стерильну продукцію високої якості і, ми сподіваємося, що саме такі ліки, з такою якістю  будуть  широко застосовуватись у процесі лікування нашого населення. Виробництво виконане у стандартах GMP, FDA, які охоплюють усі регуляції – українські, європейські та США. Для нас це важливо тому, що інвестиції у 50 млн евро вимагають окупності та відповідності. Просто людина з вулиці працювати прийти сюди не може. Це має бути висококваліфікований і високооплачуваний спеціаліст. Тому, ми дуже багато робимо для навчання персоналу. Як би ми не говорили, яке б красиве і дороговартісне обладнання не закупили, але без особистостей, воно не оживе. А воно має жити, працювати і давати результат для наших пацієнтів”, – наголосила Філя Жебровська.

Филя Жебровская

Потужності виробництва вражають. Так, технічний директор компанії Андрій Гой зазначив, що на головній дільниці за годину випускатиметься до 36 тисяч ампул – це найпродуктивніша лінія наповнення в Україні. Йдеться про розчини, емульсії, суспензії для ін’єкцій в ампулах 1мл, 2мл, 3мл, 5мл, 20 мл.

Окрім цього в цеху вироблятимуться розчини, емульсії, суспензії для ін’єкцій у флаконах, а також другою чергою введення в експлуатацію – препарати для інгаляцій в небулах 2 мл, 4 мл та очні краплі в пластикових флаконах 10 мл. Номенклатура цеху також включає продукцію з високоактивними речовинами, що стало можливим завдяки наявності герметичної системи завантаження субстанцій, в результаті якої оператору не доведеться контактувати з відкритим продуктом.

Загалом же, виробництво випускатиме близько 85 млн ампул і 15 млн флаконів із загальним обсягом приготовленого продукту близько 1 млн літрів на рік, зауважив Андрій Гой та додав, що новий цех, крім великих потужностей, має десятки інноваційних відмінностей, серед яких, зокрема можна назвати п’ять головних:

Надвисока концентрація технологічного обладнання, яке використовується світовою фармацевтичною індустрією. Завдяки такій високій щільності технологій та інженерії питома вартість одного квадратного метра  новозбудованого виробництва оцінюється в 10 тис євро.
Автономність та універсальність робочих центрів, що забезпечує максимальне корисне завантаження швидкісних ліній наповнення та виготовлення  десятків  різноманітних продуктів та технологій, наприклад, анестетики, контрасти, засоби парентерального живлення, кардіологічні препарати, знеболювальні, протизапалювальні, гемостатики та багато іншого.
Автоматизоване фармацевтичне виробництво з високим ступенем діджиталізації критичних параметрів, із централізованим управлінням рецептурою, електронним досьє серії та мінімізацією впливу людського фактору.
Регуляторні стандарти, що закладено при створенні нового комплексу відповідають як вимогам EU GMP, так і USA FDA .
Власне будівельно-інженерні та монтажно-пускові роботи, завдяки 3D-моделюванню, злагодженій роботі та інтеграції генерального підрядника УніТехнології із постачальниками обладнання та іншими контрактерами, було виконано фактично за рік.

У свою чергу голова наглядової ради Філя Жебровська зазначила, що найголовнішим для неї є люди, які працювали над цим проєктом та працюють у компанії “Фармак”.

“Я пишаюся своїм Колективом і своєю Компанією і це важливий для нас проєкт. Дякую нашому партнеру Унітехнології. Ми зробили разом багато чого інноваційного. Для прискорення робіт в цілому по проєкту, “Фармак” вперше отримав проект в 3D моделюванні. Це дозволило, оперативніше усувати колізії інженерних мереж з технологічним обладнанням, а також багато суперечливих моментів під час монтажних робіт. У такий складний коронавірусний час ми змогли зробити такі технологічні, інноваційні та інженерні рішення”, – зазначила Філя Жебровська.

farmak

Довідка про проєкт:

Інвестиції у проєкт – 50 млн евро.
Проект тривав майже три роки від початку робіт над його концепцією.
Відкривши новий цех, “Фармак” вдвічі збільшив потужності асептичного виробництва.

На новій дільниці планується випускати:

Потужність цеху:

У новому цеху буде працювати:

Довідково:

АТ “Фармак” було засноване у далекому 1925 році і цього року компанії виповнюється вже 95 років. Сьогодні це український виробник лікарських засобів європейського рівня. Завдяки високій якості препаратів та інноваційного підходу у виробництві підприємство від 2010 року є лідером фармацевтичного ринку України за обсягами продажів лікарських засобів в грошовому вираженні (за даними Proxima Research).

У портфелі компанії понад 400 продуктових досьє. Продукція “Фармак” експортується до 20 країн світу. Колектив компанії становить понад 2600 осіб. На підприємстві функціонують 19 виробничих ліній, що відповідають вимогам GMP.

Впроваджено та постійно вдосконалюється фармацевтична система якості згідно з чинними регуляторними вимогами та відповідно до світових стандартів: ISO, GMP. Щороку компанія проходить приблизно 15 міжнародних інспекцій.

https://tsn.ua/ukrayina/do-svogo-95-richchya-farmak-zapuskaye-nove-innovaciyne-aseptichne-virobnictvo-ridkih-likarskih-zasobiv-1693096.html

Назад до Фармак у ЗМІ

Ще більше публікацій