Тра 30, 2014

«Фармак» продовжує розвивати соціальний проект по відкриттю кабінетів діабетичної стопи

В травні за сприяння Благодійного фонду «Фармак» на базі Миколаївської обласної клінічної лікарні було відкрито кабінет діабетичної стопи (КДС). Інвестиції в проект склали понад 86 тис. грн.

У кабінет було закуплене все необхідне обладнання: сучасне педікюрне крісло, педікюрну шафу з вмонтованим ультрафіолетовим блоком для зберігання інструменту в стерильних умовах, апарат для оброблення ніг, спеціальну лампу-лупу, столик для інструментів, термостерилізатор. Для медичного персоналу, що працюватиме там, було проведене спеціальне навчання.

В новоствореному кабінеті діабетичної стопи зможуть отримати кваліфіковану допомогу та консультацію хворі на цукровий діабет з Миколаєва та всієї Миколаївської області.

КДС у Миколаєві став десятим кабінетом, відкритим компанією «Фармак».

Соціальні інвестиції в напрямку створення кабінетів діабетичної стопи український фармвиробник почав робити більше 10 років тому. Протягом 2003-2005 рр. «Фармак» забезпечував існуючі в Україні КДС усім необхідним устаткуванням українського виробництва. А з 2008 року закуповувалося обладнання італійського виробника та всі кабінети доукомплектовувалися портативними доплерами (прилади, що визначають кровообіг в судинах).

У 2008 році компанія розпочала соціальний проект зі створення кабінетів діабетичної стопи. Перший такий кабінет було відкрито  того ж року в м. Суми на базі Обласної лікарні.

Керівник відділу маркетингу госпітальних продажів компанії «Фармак» Павло Лукашевич: «Кабінет діабетичної стопи варто відкривати лише в тому випадку, коли в регіоні є зацікавленість з боку медичного закладу, на базі якого функціонуватиме КДС, головного спеціаліста з ендокринології, оскільки існування КДС впливає на показники ендокринологічної служби в області. А також наявні фахівці, що працюватимуть в кабінеті: лікар (як правило, ендокринолог, який закінчив курси лікаря-хірурга чи подолога, або ж судинний хірург чи хірург, що займався гнійними ранами) та медсестра, яка виконує більшість маніпуляцій зі ступнями хворих самостійно, без втручання лікаря. Для них ми проводимо спеціальну підготовку, оплачуємо навчальні курси по наданню подологічної допомоги пацієнтам із цукровим діабетом».

За час існування соціального проекту «Кабінет діабетичної стопи» компанією «Фармак» було відкрито 10 кабінетів у різних регіонах України: Луганську, Донецьку, Києві, Білій Церкві, Івано-Франківську, Луцьку, Полтаві, Харкові, Сумах та Миколаєві. Вісім з яких було створено «з нуля» – починаючи від ремонту приміщення й закінчуючи закупівлею та встановленням необхідного устаткування. А в два кабінети закупили необхідне обладнання – діабетичне крісло – в один,  педікюрний апарат – в інший. На сьогодні у відкриття та облаштування  кабінетів діабетичної стопи було інвестовано  загалом понад 1 млн грн.

До кінця 2014 року «Фармак» планує відкрити ще 2 кабінети діабетичної стопи.

 

Про проблему коротко

Цукровий діабет – ендокринно-обмінне захворювання, яке характеризується хронічною гіперглікемією, що пов’язана з абсолютною або відносною недостатністю інсуліну і розвивається внаслідок різноманітних ендокринних, імунних, екзогенних (стрес, паління, інфекції) чинників. 21-ше сторіччя робить проблему цукрового діабету не лише загальнобіологічною, але й соціальною. Це зумовлено тим, що патологія займає третє місце (після атеросклерозу та раку) серед хвороб, які є найчастішою причиною інвалідизації та смертності. В структурі ендокринних захворювань діабет посідає чільне місце – до 70% та відмічається неухильна тенденція до зростання кількості хворих.

 Тенденція до зростання кількості хворих на ЦД характерна і для України. Згідно з даними МОЗ України, на сьогодні в країні зареєстровано майже 1,5 млн хворих на цукровий діабет. Комітет експертів ВООЗ з цукрового діабету зазначає, що ЦД призводить до зростання кількості та важкості ураження життєво важливих органів і систем, а саме: серцево-судинної системи, нервової системи та нирок.

У великої кількості хворих (8%, за даними ВООЗ) на ЦД констатується специфічне ураження стоп, яке описується в літературі, як «синдром стопи діабетика». Синдром стопи діабетика (ССД) – це специфічний симптомокомплекс ураження стоп як цілісної анатомо-функціональної структури на тлі цукрового діабету, в основі патогенезу якого, лежать діабетичні мікро- та макропатії, периферична нейропатія та остеоартропатія, що розвиваються паралельно з приєднанням гнійно-некротичних процесів різного ступеня розповсюдженості, які характеризуються особливим складом мікрофлори і перебігають на тлі метаболічної імуносупресії.

Означена патологія в 5% випадків є причиною ампутацій нижніх кінцівок, що призводить до інвалідизації та значного погіршення якості життя хворого. За минулий 2013 рік в Україні було проведено 3 098 ампутацій, пов’язаних з ЦД. Післяопераційна летальність склала майже 7% (це  достатньо високий показник). Тому своєчасне виявлення, лікування та обов’язкова профілактика ускладнень ЦД, а саме СДС є запорукою покращення життя хворих на ЦД. Профілактикою та лікуванням даної патології займаються лікарі кабінетів ДС. Якісне та сучасне обладнання значно покращує рівень надання кваліфікованої медичної допомоги пацієнтам та сприяє підвищенню його ефективності.

Назад до новин

Ще більше новин