Лис 27, 2019

«Фармак» підтримав створення першого Музею Голодомору у світі

Музей Голодомору – перший в Україні музей, збудований за спеціальним проектом, який реалізується за участі провідних світових фахівців.

Вперше в Україні такий масштабний культурний проект реалізовується за принципом державно-приватного партнерства. Уряд України відповідає за спорудження будівлі музею і фінансування цього етапу. Міжнародний благодійний фонд розвитку Меморіалу жертв Голодомору виконує координаційну роль у реалізації проекту, зокрема відповідає за міжнародний фандрайзинг.

Благодійний фонд «Фармак» направить 1,3 млн доларів США до 2022 року на будівництво музею, а Філя Жебровська, Голова Наглядової ради АТ «Фармак» увійшла до складу наглядової ради фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору. Також до наглядової ради фонду входять: голова наглядової ради, співголова Громадського комітету з вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 1932–1933 рр. Іван Васюник, предстоятель Православної церкви України Митрополит Епіфаній, глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, третій президент України Віктор Ющенко, колишній прем’єр-міністр Канади Стівен Гарпер, потерпілий від Голодомору Микола Онищенко, письменниця, лауреатка державної премії імені Тараса Шевченка Оксана Забужко, заступники президента Світового конгресу українців Стефан Романів і Олена Кошарна, голова «Меморіалу» Степан Кубів та інші шановані в Україні та світі особи.

«Музей Голодомору – про минуле заради майбутнього» – так називається проект створення меморіального комплексу. У цій назві криється дуже важливий меседж усім поколінням. Тому що допустити таку катастрофу ще раз не можна. Геноцид проти мільйонів жителів нашої землі. Пам’ять про цю трагедію закладена в кожному українцеві – у генетичному коді кожного з нас. Меморіальний комплекс – це данина всім, хто постраждав у 1932–1933 роках. 7 мільйонам українців, які загинули внаслідок спланованого геноциду. «Фармак» – українська компанія, і нам край важливо зберегти історію нашої країни. Така трагедія, як голодомор, має бути в пам’яті кожного, хто живе в Україні. Цей меморіал стане місцем, де люди будуть бачити та чути правдиву історію про геноцид українського народу і його незламність. Щоб кожен пам’ятав і такі страшні трагедії не повторювалися ніколи», – зазначила Філя Жебровська, Голова Наглядової ради АТ «Фармак».

Відкриття Музею заплановано до 90-х роковин Голодомору – 2023-го року.

Нагадаємо, у 2016 році Україна повернулася до будівництва другої черги меморіального комплексу пам’яті жертв Голодомору – власне, Музею Голодомору. Тоді з’явилася ідея створити благодійний фонд і мотивувати до підтримки проекту людей, які мають таку можливість і бажання. Три громадські організації та ініціативи – Світовий конгрес українців, Всеукраїнська правозахисна організація «Меморіал» імені Василя Стуса, Громадський комітет із вшанування пам’яті жертв Голодомору – геноциду 1932–1933 років – ініціювали створення фонду як інструменту для реалізації цього унікального та статусного музейного й культурного проекту.

Назад до новин

Ще більше новин