Чер 01, 2023

«Фармак» закрив M&A угоди у Чехії, Словаччині та Україні

«Фармак» збільшує свою присутність у країнах ЄС шляхом придбання маркетингових фармацевтичних компаній у Чехії та Словаччині разом з відповідними правами інтелектуальної власності та торговими марками. Продавцем в угоді виступила портфельна компанія британського фонду прямих інвестицій Novator.

Рішення про розширення бізнесу «Фармак» на ринках країн ЄС є частиною глобальної стратегії трансформації у міжнародну компанію. Напрямки розвитку «Фармак» включають, серед іншого, експортні продажі, інвестиції у виробництво за кордоном (у 2022 р. розпочато будівництво виробничого майданчику в Іспанії), угоди з ліцензування, а також придбання компаній, які є гравцями на ринках країн ЄС.

Проаналізувавши доступні опції, «Фармак» обрав придбання маркетингових компаній з огляду на швидкість виходу на ринки Чехії і Словаччини: ці компанії мають маркетингові служби, співпрацюють з найбільшими аптечними мережами та ключовими дистриб’юторами лікарських засобів в обох країнах.

В рамках окремої угоди «Фармак» також придбав український бізнес портфельної компанії фонду Novator. «Фармак» став власником портфелю продукції, деяких активів компанії та прав інтелектуальної власності на продукти та торгові марки. Це посилить позиції компанії у сегменті кардіологічних лікарських препаратів та засобів від застуди.

Завершення обох угод стало можливим після виконання продавцем всіх попередніх умов. Ведення бізнесу об’єктами придбання повністю відповідає вимогам законодавства та високим етичним та корпоративним стандартам «Фармак».

Про «Фармак»

«Фармак» – лідер фармацевтичного ринку України за обсягами продажів лікарських засобів у грошовому вираженні*. Компанія займає близько 6% українського ринку та експортує продукцію у понад 50 країн світу, зокрема ЄС, Азії, Центральної та Південної Америки та Близького Сходу. Представництва та офіси «Фармак» присутні в Іспанії, Польщі, ОАЕ, Киргизстані, Узбекистані, Казахстані.

Про Novator
Novator – міжнародна інвестиційна компанія, що здійснює прямі інвестиції. Заснований ісландським бізнесменом Тором Бьоргольфссоном у 2004 році, він має офіси в Лондоні, Ісландії, Люксембурзі та Швейцарії. Основний інтерес фонду зосереджений у сфері телекомунікацій, фінтеху, геймінгу та медицини.

Радники
• Інвестиційно-банківська фірма FinPoint виступила у якості фінансового радника «Фармак» щодо придбання компаній у Чехії та Словаччині, а також активів в Україні.
• Міжнародна юридична фірма Dentons виступила у якості юридичного радника «Фармак» в обох угодах.

*За даними Proxima Research, 2022 р.

Назад до новин

Ще більше новин