Лис 01, 2023

Ліки утилізуй – планету рятуй! «Фармак» та «Аптека Доброго Дня» закликають киян здавати протерміновані ліки

З 1 листопада стартує спільний пілотний проєкт «Фармак» та мережі «Аптек Доброго Дня», завдяки якому жителі столиці зможуть здати ліки, в яких закінчився термін придатності. Всі зібрані медикаменти будуть безпечно утилізовані шляхом спеціалізованого високотемпературного спалювання, що виконується уповноваженою ліцензованою підрядною організацією ТОВ «Втормаг». 

Протерміновані ліки будуть приймати з листопада по січень у 30 закладах мережі Аптек Доброго Дня у Києві, де встановлені спеціальні урни. До утилізації приймаються ліки у блістерах, флаконах та тубусах. 

IMG_6407

Навіщо потрібно правильно утилізувати ліки?

За даними Європейської федерації фармацевтичної промисловості, 3-8% усіх медикаментів з домашньої аптечки залишаються невикористаними. Люди зазвичай викидають їх у смітник або зливають у каналізацію. Проте така утилізація непотрібних або протермінованих ліків є небезпечною не тільки для довкілля, але й для здоров’я людини.

Потрапляючи на смітник чи в каналізацію, залишки ліків проникають до ґрунтів, підземних і стічних вод та водойм. Це руйнує екосистему, шкодить рослинам, тваринам та мікроорганізмам.

Наслідки відчуває і людина: мікродози залишків лікарських засобів потрапляють в організм разом з їжею чи водою, та можуть спричинити алергічні реакції або навіть отруєння. Якщо людина таким чином, непомітно для себе, вживатиме антибіотик, це можете викликати звикання і наступного разу ліки можуть не подіяти. 

«Фармак» та Аптека Доброго Дня хочуть не тільки мінімізувати вплив протермінованих ліків на довкілля, але й започаткувати практику належного поводження з медичними відходами серед населення. Процедура високотемпературної утилізації передбачає як спалення самих відходів, так і нагрівання газу від спалення, щоб виключити залишки ліків в атмосфері.

Нагадаємо, що лікарі суворо забороняють вживати протерміновані ліки, а переглядати свої домашні аптечки слід кожні півроку. «Ліки утилізуй – планету рятуй» має стати керівним принципом для збереження здоров’я та навколишнього середовища. 

IMG_6446

 

Назад до новин

Ще більше новин