Тра 18, 2010

Українське представництво Sanofi-Aventis оштрафували на 200 тис.грн.

Найкрупніша французька фармацевтична компанія Sanofi-Aventis оскаржує право на виробництво українським підприємством «Фармак» одного з препаратів. Антимонопольний комітет вже оштрафував  представництво Sanofi-Aventis за розповсюдження серед дистриб’юторів  непідтвердженої інформації щодо якості препарату, який випускає «Фармак»

Як повідомив учора голова Антимонопольного комітету України Олексій Костусєв, відомство в минулий четвер оштрафувало українське представництво Sanofi-Aventis на суму 200 тис. грн за неконкурентні дії на ринку.

З його слів, в кінці минулого року компанія «Фармак» звернулася до АМКУ з заявою про розповсюдження Sanofi-Aventis неправдивої інформації про антитромботичний препарат, який виготовляє «Фармак»  Sanofi-Aventis відправила крупним фармдистриб’юторам лист, в якому ставила під сумнів якість препарату «Фленокс», – уточнив партнер юридичної фірми «Волков, Коз’яков та партнери» Микола Подпалов, який представляє інтереси «Фармака».

У відповідь «Фармак» також направив відкритого листа Прем’єр-міністру України, Міністру охорони здоров’я та Президенту академії медичних наук.

Як відмітив Олексій Костусєв, присутні на засіданні АМКУ уповноважені представники Sanofi-Aventis визнали свою провину. В українському представництві компанії від коментарів відмовилися.

Експерти вважають, що накладений штраф швидше формальний, тому і невеликий – комітет мав би застерегти від побічних дій виробника в майбутньому «Лист дистриб’юторам не повинен був дуже вплинути на продажі препарату, адже кінцевий споживач не знав про відомості, що в ньому зберігалися», – пояснює управляючий партнер юридичної фірми Amond&Smith Денис Кузнєцов.

«Рік назад у Росії стався аналогічнтй випадок-західна компанія розповсюджувала  інформацію серед учасників ринку про сумнівну якість препарату вітчизняного виробника, який навіть не почав його випуск», – пригадує гендиректор російської дослідницької компанії DSM Group Сергій Шуляк. Тоді Федеральна антимонопольна служба Росії не оштрафувала компанію, але всі іноземні виробники були попереджені про те, що у випадку повторення подібних дій відомство буде діяти жорсткіше.

Нагадаємо, конфлікт між Sanofi-Aventis та «Фармаком» почався в січні 2009 року, після того як Міністерство охорони здоров’я зареєструвало препарат Фленокс. У лютому Sanofi-Aventis подала  до Адміністративного суду Києва позов до Мінздраву з вимогою відмінити реєстрацію Фленокса. Справа в тому, що у препарата Фленокс заявлена така сама діюча речовина, що і у препарата Клексан, виробництва Sanofi-Aventis – еноксапарин натрію. Ця речовина є оригінальною розробкою Sanofi-Aventis.» Французька компанія стверджувала, що наш препарат не пройшов повну базу клінічних досліджень», – повідомив керівник юридичного департаменту «Фармака» Дмитро Таранчку. За його словами, дії конкурента привели до того, що до липня 2009 року компанія не могла вивести препарат на ринок. Перші дві судові інстанції винесли рішення на користь Мінздрава.

На сьогодні назначено розгляд справи Вищим адміністративним судом.

Назад до новин

Ще більше новин