Лип 11, 2018

ПАТ «Фармак» та НДІ інтелектуальної власності підписали Резолюцію щодо рекомендацій подальшої роботи над Законопроектом № 7538

Захід було присвячено розгляду законодавчих ініціатив Уряду відображених у законопроекті 7538 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей”. Ініціаторами проведення круглого столу виступили ПАТ Фармак та НДІ інтелектуальної власності Національної академії правових наук України.

За результатами роботи Круглого столу було підписано Резолюцію щодо рекомендацій подальшої співпраці над Законопроектом № 7538 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей”

В круглому столі взяли участь – т. в. о. виконавчого директора ПАТ «Фармак» В. Г. Костюк, директор НДІ ІВ НАПрН України академік О.П. Орлюк, заступник директора з експертної роботи О.Ф. Дорошенко, керівник Центру гармонізації прав людини та прав інтелектуальної власності О.Ю. Кашинцева, віце-президент об’єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості, Чумак В.Т., представники МЕРТ України, МОЗ України, Державного експертного центру МОЗ України, Антимонопольного

Комітету України, судові експерти, патенті повірені, представники громадськості.

В ході круглого столу учасники виробили спільну позицію щодо стратегії формування національного законодавства в сфері правової охорони винаходів з метою розробки дієвих механізмів запобігання зловживанню правами інтелектуальної власності. Зокрема обговорили необхідність прийняття Законопроекту № 7538 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення правової охорони винаходів і корисних моделей”, підтриманий Кабінетом Міністрів України 25 січня 2018 року.

Законопроект було зареєстровано 1-го лютого 2018 року у Верховній Раді. «Згідно даних Всесвітньої організації інтелектуальної власності, Україна посідає одне з чільних місць у світі за часткою виданих патентів у сфері медицини (приблизно 9,91- 12,2 %) та у сфері лікарських засобів  (приблизно 3,54 – 5,54%)  від  загальної кількості патентів, виданих у всіх сферах технологій з 1998 по 2016 роки. Якщо орієнтуватися на ці показники, то наша медицина має бути однією з найінноваційних у світі. Проте, високий відсотковий показник виданих патентів у сфері медицини та фармації не відповідає наявним в Україні науково-технічним потужностям і свідчить про недосконалість національної патентної системи. Законопроект № 7538 доленосний і певною мірою революційний. Його позитивні наслідки будуть відчутні і на рівні вітчизняного пацієнта, і на рівні вітчизняної фармацевтичної промисловості», – заявила Олена Орлюк, академік, директор НДІ ІВ НАПрН України.

«Мабуть вперше за всю історію існування незалежної України, держава приклала зусиль до створення законодавчих актів в інтересах економіки, українського народу та національного виробника. «Фармак», як лідер української фармгалузі підтримує позитивні зміни в законодавстві стосовно винаходів та корисних моделей. Урядом розроблено про-суспільний законопроект, який ставить національний рівень патентної охорони на належний міжнародний рівень та враховує національні інтереси. Прийняття законопроекту №7538, дасть змогу національному виробнику вести конкурентну боротьбу на фармацевтичному ринку в рівних умовах з іноземним виробником, який на даний час перебуває в привілейованому становищі. Генеричні препарати вітчизняного виробництва – це препарати високої якості. За останні сім років «Фармак» інвестував в інноваційні технології та модернізацію виробництва 184 млн доларів США» – підкреслив під час круглого столу т. в. о. виконавчого директора ПАТ «Фармак» Володимир Костюк.

Підтримав думку Володимира Костюка і віце-президент об’єднання роботодавців медичної та мікробіологічної промисловості Віктор Чумак: «Пробіли патентного права ставлять українського виробника в нерівні умови із іноземними компаніями і серйозно стримують конкуренцію. Зв’язок патентного законодавства із фармацевтичним бізнесом здійснюється через ст. 9 «Державна реєстрація лікарських засобів» Закону України «Про лікарські засоби». Ця стаття на сьогодні сильно обтяжена лобістськими нормами, що захищають інтереси іноземних фармацевтичних компаній через спрощену процедуру реєстрації лікарських засобів імпортного виробництва. При цьому, в країнах походження цих ліків система допуску ліків на ринок і законодавство істотно відрізняються від українського».

Керівник Центру гармонізації прав людини та прав інтелектуальної власності Оксана Кашинцева в своєму виступі зазначила, що пришвидшити вихід на вітчизняний ринок генеричних лікарських засобів повинно положення, яке передбачає можливість проходження реєстраційних процедур генеричного лікарського засобу ще у період дії патенту на реферативний препарат. «Так, вийти на ринок і запропонувати для продажу генеричний препарат під час дії патенту неможливо, але пройти всі необхідні процедури – можливо, і вийти на ринок вже на наступний день по спливу дії патенту – теж можливо. Такі положення передбачені в законодавстві США, Канади, країнах Європи, то чому ж не зробити це можливим і в Україні».

«Ми вивчали досвід країн ЄС і США. Так пролонгації підлягає лише основний патент на відповідний лікарський засіб, якщо лікарський засіб охороняється декількома патентами, то патентовласник повинен обрати для пролонгації лише один із них і лише один раз», –  наголосив Головний науковий консультант ПАТ «Фармак» доктор медичних наук Віктор Маргітич.

Про велику шкоду «вічнозелених» патентів та їх вплив на доступ населення до лікування розказав судовий експерт, керівник Центру експертних досліджень НДІ ІВ Сергій Петренко.

Підсумовуючи результат роботи Круглого столу, учасники висловили підтримку представленому законопроекту і розраховують на наявність політичної волі депутатів у Парламенті. Уряд її вже продемонстрував.

 

Назад до новин

Ще більше новин