Прес-реліз

13 травня 2010 року на засіданні Антимонопольного комітету України було визнано дії компанії «Sanofi-Aventis Groupe» (м. Париж, Французька Республіка) з витіснення лікарського засобу «Фленокс» (виробник ВАТ «Фармак») з українського ринку лікарських засобів такими, які суперечать антимонопольному законодавству та могли завдати шкоди діловій репутації ВАТ «Фармак». На компанію «Sanofi-Aventis Groupe» накладено штраф в розмірі 200 тисяч гривень.

У лютому 2009 року компанія «Sanofi-Aventis Groupe» розповсюдила лист, в якому безпідставно піддала сумніву належну якість препарату «Фленокс» (ВАТ «Фармак»). У свою чергу ВАТ «Фармак» звернувся з Заявою «Про порушення законодавства України про захист від недобросовісної конкуренції» до Антимонопольного комітету України.

Близько року тривав розгляд АМКУ справи стосовно подання компанією «Фармак» претензій щодо факту недобросовісних конкурентних дій представництва компанії «Sanofi-Aventis Groupe».

Антимонопольний комітет України постановив: «Визнати дії фірми „Sanofi-Aventis Groupe“ (м. Париж, Французька Республіка) з витіснення лікарського засобу „Фленокс“ з українського ринку лікарських засобів шляхом розповсюдження неправдивої інформації у вигляді листа від 06.02.2009 № 190, надісланого на адреси дистриб'юторів медичних препаратів, порушенням, передбаченим статтею 8 Закону України „Про захист від недобросовісної конкуренції“, у вигляді поширення неправдивих відомостей, пов'язаних з діяльністю ВАТ „Фармак“, у тому числі щодо його товарів (лікарського засобу „Фленокс“), які могли завдати шкоди діловій репутації Заявника».

На цьому ж засіданні було прийнято рішення накласти штраф на компанію «Sanofi-Aventis Groupe» у розмірі 200 тисяч гривень.

Довідка:

ВАТ «Фармак» створене на базі Київського хіміко-фармацевтичного заводу імені М.В. Ломоносова, який розпочав свою діяльність в 1925 році.

Сьогодні компанія є лідером серед українських фармацевтичних виробників та забезпечує 15,9% виробництва лікарських засобів в Україні. В 2009 році продажі склали 941,6 млн. грн., зростання продаж порівняно з 2008 роком становить 74% (в гривні), частка ринку, яку займає компанія «Фармак» за підсумками 2009 року, складає 3,9%. Понад 21% виготовленої продукції відправляється в країни СНД, Балтії, Європи, США та Південно-Східної Азії.

Кількість працівників ВАТ «Фармак» — 1343 особи.

У портфелі препаратів ВАТ «Фармак» більш як 200 найменувань ліків.