Лип 30, 2018

Проект “Екошкола” в числі кращих соціальних проектів України

Екологічні амбасадори. Головне завдання проекту “Екошкола” – підвищення свідомості учнів та їхніх батьків.

Екологічна ситуація в Україні стає критичною. За даними Всесвітньої організації здоров’я, через неналежний стан довкілля кожні дві години в країні помирають три людини. У рейтингу країн за індексом екологічної ефективності Україна посіла 109-те місце за результатами 2018 р. Але, попри це, екологічні проблеми в країні не в пріоритеті.

Взагалі екологічне питання — проблема світового масштабу. А бізнес є частиною світової екосистеми й не може залишатися осторонь глобальних проблем. Лідер українського фармринку та один з найбільших експортерів компанія “Фармак” — не виключення. “Ми будуємо європейське виробництво тут, в Україні. І питання екології для нас пріоритетні”, — зазначила Філя Жебровська, голова наглядової ради ПАТ “Фармак”.

Щорічно на проекти, пов’язані з екологією, компанія витрачає приблизно 14 млн грн.

Цього року “Фармак” запустив екологічний проект міні-грантів “Екошкола”. До його реалізації компанія залучила всеукраїнський молодіжний рух “Let’s do it, Ukraine”. Це довгостроковий інформаційно-просвітницький проект, в рамках якого діти не лише здобувають екологічні знання, а й вчаться рахувати економічну ефективність ощадливого ставлення до природних ресурсів, робити презентації, дізнаються основи проектного менеджменту тощо. На основі здобутих знань школярі самі розробляють проекти для своїх шкіл, спрямовані на вирішення екологічних проблем і раціональне використання еко- ресурсів. Найкращі проекти отримують від “Фармак” міні-гранти на реалізацію. І вже до вересня ідеї учнів будуть втілені у життя.

Першу “Екошколу” вирішили провести в м.Шостка, де три роки тому “Фармак” відкрив департамент з виробництва АФІ (активних фармацевтичних інгредієнтів).

До речі, це виробництво оснащене сучасним обладнанням та новітніми системами очищення викидів зі ступенем ефективності 95-99%. У створення системи очисних споруд департаменту з виробництва АФІ компанія інвестувала понад €500 тис.

Реалізація пілотного проекту “Екошкола” почалася у березні цього року. В програмі взяли участь дев’ять шкіл міста. На першому освітньому етапі активісти шкіл, учні 8-11-го класів, упродовж трьох місяців проходили спеціальне навчання. Шкільні екокоманди відвідали тренінги, що були спеціально розроблені в межах проекту. Діти дізналися про основи екологічного мислення і способу життя, а саме, як зберегти планету та природні ресурси, як підготувати екопроект для своєї школи й у такий спосіб зробити свій посильний внесок у збереження балансу на Землі.
90 дітей, які брали участь у проекті, не лише навчалися самі, а й навчали своїх рідних економити воду, електроенергію, правильно сортувати сміття тощо.

“Вважаю, найефективніший спосіб змінити ставлення дорослих до питань екології — діяти через дітей. Коли навчена дитина розповість батькам, як берегти електроенергію або економити воду, дорослі відреагують швидше, ніж на закон на папері. Ми за такі зміни, і саме тому вирішили запустити проект “Екошкола”, — розповіла пані Жебровська. — Наприклад, з 1 січня в Україні діють нові правила сортування сміття відповідно до норми Закону “Про відходи”. Такі правила вже давно впроваджені в Європі та стали основою їхньої культури і способу життя. Тепер і в Україні на законодавчому рівні кожен зобов’язаний сортувати сміття за категоріями: скло, папір і полімерні матеріали. Ці зміни будуть відбуватися разом зі зміною свідомості й усвідомленості українців, розвитком культури раціонального використання природних ресурсів”.
Крім того що діти ділилися знаннями з рідними, команди створювали ще й інформаційні поля у своїх школах, щоб донести переваги правильного використання природних ресурсів до всіх учнів. Також школярі відвідали виробництво “Фармак” і побачили реалізацію екологічних підходів і принципів компанії.

У червні відбулася презентація проектів, які учні розробили для своїх шкіл. Серед запропонованих — зимовий сад в одному з кабінетів школи, встановлення LED-ламп, впровадження сортування сміття тощо.

Авторитетне журі, до якого увійшли представники міської влади та компанії “Фармак”, визначило переможців. Перше місце посіла шосткінська школа №1, яка порушила тему екологічного транспорту та альтернативних видів енергетики. Учні запропонували організувати біля школи стоянку для велосипедів і створити велосипед, який генерував би електроенергію. Друге місце — у гімназії з проектом “Шкільні фонтанчики для питної води”, третє дісталось школі №11 з проектом “Сенсорні крани для води”. Переможці отримали міні-гранти від “Фармак” на реалізацію цих проектів в розмірі 20 тис.грн., 15 тис.грн. і 10 тис.грн. відповідно.

“Екошкола”

Мета проекту: підвищити екологічну свідомість суспільства.
Досягнення проекту: реалізовано пілотний проект, який задіяв до 1 тис.осіб у Шостці. Розроблена унікальна методологічна база. Проекти школярів на стадії реалізації.
Умови успішної реалізації проекту: залучення бізнесу, влади, громадських організацій, навчальних установ по всій Україні.
Внесок (інвестиції) компанії в проект: розробка методології, міні-гранти на реалізацію проекту, організаційні витрати.
Необхідність залучення подальших інвестицій (партнерів): партнерами можуть бути і бізнес, і громадські організації.

Наразі вже немає сумнівів, що український бізнес буде змушений змінити своє ставлення до довкілля. Поступово жорсткішає законодавство в екологічних питаннях. Кабінет міністрів схвалив Національний план скорочення викидів в атмосферне повітря від великих установок спалювання, розроблений Мінприроди разом із Міненерговугілля, міжнародними експертами та енергогенеруючими компаніями на період до 31 грудня 2033 р. Згідно з документом, суб’єкти господарювання зобов’язуються виконувати природоохоронні заходи зі зменшення обсягів викидів забруднюючих речовин і поліпшення стану атмосферного повітря.

Українським підприємцям необхідно усвідомити, що євроінтеграція України неможлива без вирішення екологічних питань. Європейський бізнес під час вибору партнера насамперед звертає увагу на екологічні та соціальні програми компанії.

“Ми закликаємо українських підприємців підтримати наш проект “Екошкола”. Ми зробили перший, найважчий крок — розробили методичну літературу, реалізували пілотний проект, вдосконалили його та готові ділитися власним досвідом. Проект “Екошкола” вже увійшов до Топ-20 соціальних проектів України 2018 р. Ми глибоко переконані, що змінити екологічну ситуацію в Україні можна, лише підвищивши екологічну свідомість суспільства. Зміни треба починати з себе, своєї сім’ї, школи, вулиці, міста. Адже лише разом ми зможемо зробити багато — охопити більше міст, більше школярів. Заразити ідеєю екологічного суспільства всю країну. Зробити ще один крок у світле майбутнє з чистим повітрям і водою. Приєднуйтесь.
“Фармак” довів, що тісна співпраця бізнесу, органів влади, громадських організацій приносить результати”, — резюмувала Філя Жебровська.

Назад до новин

Ще більше новин