Кві 02, 2020

Програма з фармацевтичної безпеки країни, сформована за участю Президента України, врятує від дефіциту життєво необхідних лікарських засобів, викликаного пандемією

«Фармак» як член всеєвропейської організації виробників генеричних ліків – Medicines for Europe – та Асоціації виробників ліків України (АВЛУ) виступає за створення координаційної групи при Офісі Президента України для недопущення дефіциту лікарських засобів в Україні в період пандемії.

 

Сьогодні українська система охорони здоров’я стоїть перед безпрецедентними викликами в ситуації пандемії коронавірусної інфекції. Особливо гостре питання – об’єднання зусиль влади та національних виробників лікарських препаратів та медичних засобів, адже Україна не може розраховувати на когось, крім себе. Сьогодні майже всі країни світу опинилися в однаковому кризовому стані. Одним із ключових питань, які необхідно розв’язати, є недопущення дефіциту лікарських засобів в Україні. І йдеться не тільки про ліки, спрямовані на боротьбу з коронавірусною інфекцією, але і про життєво необхідні препарати для пацієнтів із гострими та хронічними захворюваннями. Своєчасне реагування на такі виклики дасть змогу зберегти життя та мінімізувати обсяги та наслідки пандемії.

 

«З питанням дефіциту лікарських засобів та інгредієнтів для їх виробництва через пандемію активно працюють країни-члени ЄС. Проблема є неминучою і для українських реалій, якщо ми не розпочнемо спільну роботу вже сьогодні. “Фармак” є членом всеєвропейської організації виробників генеричних ліків – Medicines for Europe, яка сьогодні активно співпрацює з Європейською комісією та Європейською медичною агенцією щодо забезпечення стабільності постачання лікарських засобів у лікарні та аптеки. Ми беремо участь в обговоренні нагальних проблем сфери регуляторики, виробництва та постачання лікарських засобів у Європі, озвучуємо аналогічні проблеми, що є в Україні, а також отримуємо копії всіх відповідних звернень до Єврокомісії, ЄМА. Членство в Medicines for Europe сьогодні дає нам можливість бути в курсі тих проблем, з якими зіштовхнеться українська медицина й зокрема фармацевтична промисловість, тому що епідемія в країнах ЄС почалася раніше. І, що важливо зараз нам – це грати на випередження», — зазначив Віталій Усенко, Радник з медичних питань АТ “Фармак”.

 

Зокрема, на порядку денному в ЄК та згаданій європейській Асоціації сьогодні – перемовини з урядом Індії щодо недопущення збою постачання (не тільки заборона на певні групи, а й напрацювання й логістика АФІ без заборони) активних фармацевтичних інгредієнтів для виробництва лікарських засобів, особливо для інтенсивної терапії (ЄС задовольняє свої потреби приблизно на 35%, водночас імпорт інгредієнтів з однієї Індії становить до 35%). Особливо активно обговорюють питання наявності ліків для інтенсивної терапії: анестетиків, наркотичних засобів, міорелаксантів, без яких не функціонують апарати ШВЛ. Це також стосується й інших ключових постачальників сировини, як-от Китаю та США. У більшості країн створені спеціальні комісії з контролю, управління та забезпечення постачання АФІ, для безперебійного функціонування фармацевтичної промисловості. Єврокомісія та уряди держав членів консолідують зусилля для оптимального розподілення ресурсів, «інвентаризації» речовин і готових ліків, оперативного імпорту інгредієнтів та виробництва ліків відповідно до першочергових госпітальних потреб.

 

«Наша пропозиція – перейняти досвід координаційної роботи Medicines for Europe та Єврокомісії і ЄМА. Нам потрібна, відповідно, оперативна робоча група, яка б керувалася з Офісу Президента України, за участі виробників ліків, Академії медичних наук, лікувальних установ, РНБОУ, МОЗ, МЗС, митниці тощо. Держава в цьому процесі має взяти на себе роль лідера. Також можна координувати дії із Єврокомісією та Medicines for Europe, адже вони на крок попереду через те, що епідемія в них почалася раніше, і через те, що в них сильні позиції на міжнародній політичній арені, коли йдеться про перемовини із країнами-постачальниками сировини для виробництва лікарських засобів», – підкреслив Віталій Усенко.

 

«Фармак» підтримує рекомендації АВЛУ щодо недопущення дефіциту лікарських засобів в Україні:

 

Звернути увагу влади на загрозу дефіциту лікарських засобів в Україні найближчим часом, як результат епідемії коронавірусної інфекції. А саме:

  1. Вести на державному рівні облік запасів у виробників необхідних АФІ для госпітальних потреб (міорелаксанти, анестетики, наркотичні речовини тощо);
  2. Проаналізувати й систематизувати відомості щодо виробничих потужностей виробників ліків для життєво необхідних ліків та препаратів для інтенсивної терапії.
  3. Передбачити першочерговість розмитнення всіх АФІ, а не тільки тих, які використовуються в боротьбі із поширенням коронавірусної інфекції або для її лікування.
  4. Спростити та значно скоротити в часі процедуру внесення змін до досьє лікарських засобів щодо заміни АФІ або допоміжних інгредієнтів, типу упакування та ін.
  5. Вести від імені держави переговори з урядами держав-партнерів щодо розблокування експорту ключових АФІ.
  6. Вести від імені держави переговори із ключовими авіаперевізниками про недопустимість відмови в транспортуванні АФІ. Можливо, розглянути опцію обов’язкового квотування без підняття вартості таких перевезень.
  7. Застосовувати інші інструменти, що пропонуються в консультаціях із виробниками лікарських засобів.

Відповідно до досвіду співпраці Medicines for Europe та Єврокомісії і ЄМА пропонуємо розглянути такі кроки для координації роботи з недопущення виникнення дефіциту ліків в Україні під час пандемії:

  1. Призначити відповідальну особу з Офісу Президента України, яка координуватиме роботу в зазначеному напрямі.
  2. Створити координаційну оперативну робочу групу за участі ЦОВВ, галузевих асоціацій та виробників ліків.
  3. Налагодити моніторинг ключових потреб лікарень у наявності ліків для нагальних потреб, проведення операцій та пацієнтів із хронічними хворобами.
  4. Налагодити контакти із ключовими відповідальними особами з цього питання в Єврокомісії (ці контакти ми можемо запросити у Medicines for Europe); доєднатися від держави Україна до переговорів Єврокомісії з урядами іноземних країн-постачальників АФІ.

 

Назад до новин

Ще більше новин