Лип 24, 2023

Турбота про здоров’я постраждалих від окупації: «Фармак» втретє підтримав проєкт «Мобільні лікарі»

Вже втретє за підтримки «Фармак» проєкт «Мобільні лікарі» допоміг людям з деокупованих територій пройти обстеження лікарів та отримати ліки. Цього разу, на минулих вихідних, медики прибули до села Пакуль Чернігівської області, що знаходиться за близько 12 км від кордону з білоруссю, яке постраждало від російської агресії.

мобільні лікарі 1

Села та міста, які були в окупації, пережили страшні події: тортури, голод, обстріли, постійний страх, відсутність найнеобхідніших речей, води, засобів гігієни. Звісно, все це відобразилося на здоров’ї їхніх мешканців. Багато людей, які залишилися в рідних селах після окупації, — похилого віку, про яких немає кому потурбуватися і їм дуже складно відновитися без сторонньої допомоги.

Завдяки проєкту «Мобільні лікарі» жителі села Пакуль пройшли практично повне медичне обстеження, що дало їм змогу вже розпочати лікування.

мобільні лікарі 5

Автомобіль обладнаний кабінетом УЗД, лабораторією для проведення аналізів (проводився загальний аналіз крові, аналіз на тиреотропний гормон) та кабінетом психотерапевта.

Реєстрація та прийом пацієнтів здійснювався у ФАПі (фельдшерсько-акушерському пункті), куди організатори привезли все необхідне обладнання. Під час виїзду прийом вели невролог, гінеколог, ендокринолог, кардіолог (в тому числі проводилося ЕКГ), терапевт, дерматолог-онколог, судинний хірург, гастроентеролог, офтальмолог. Також було облаштовано аптеку, де людям видавали ліки безкоштовно.

мобільні лікарі 2

За ці два дні 213 людей пройшли понад 1000 обстежень. Зокрема, 90 людей відвідали офтальмолога, 70 – ендокринолога, понад 60 – психотерапевта.

 «Надавати допомогу та «відновлювати» людей потрібно вже зараз, адже хвороби не чекатимуть, поки все стабілізується. Щоразу, коли ми бачимо тих, хто приходить на обстеження, важко стримати емоції. На жаль, багато з них знаходяться в тяжкому стані, вони не в змозі самостійно подбати про себе, дістатися в лікарню в інше місто чи придбати ліки. Ці люди потребують підтримки, і ми – бізнеси, суспільство, благодійні організації – маємо їм допомагати», – зазначає Євгенія Піддубна, директорка з корпоративних комунікацій «Фармак».

Минулого року в межах проєкту «Мобільні лікарі» за підтримки «Фармак» допомога була надана жителям с. Мощун (Київська обл.) та с. Киїнка (Чернігівська обл.).

Назад до новин

Ще більше новин