Кві 07, 2021

Українські фармвиробники виступають за взаємне визнання з ЄС GMP-сертифікатів

Володимир Костюк

1 квітня 2021 року в Українській Асоціації Бізнесу і Торгівлі (UBTA) відбулась зустріч представників вітчизняного фармацевтичного сектору та органів державної влади. У цьому заході взяли участь заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі – Торговий представник України Тарас Качка, заступник Міністра охорони здоров’я України з питань європейської інтеграції Ігор Іващенко та представник Держлікслужби, а також керівництво компаній «Фармак», «Артеріум», «Дарниця», «Біофарма», «Індар», «ОмніФарма» та «Юрія-Фарм».

 

Метою зустрічі було формування коаліції національної фармацевтичної галузі та обговорення подальших спільних кроків держави і бізнесу для розширення доступу українських лікарських засобів на ринку ЄС. Оскільки регуляторні органи ЄС не визнають результати інспектування виробництва ліків в Україні на відповідність вимогам належної виробничої практики (GMP), ця ситуація є одним з головних нетарифних бар’єрів для української фармацевтичної галузі в торгівлі з ЄС.

Володимир Костюк

Володимир Костюк під час свого виступу зазначив, що «Фармак» експортує свою продукцію до 37 країн світу, включаючи держави-члени ЄС. Проте наразі українські виробники при експорті ліків в ЄС вимушені проходити подвійні перевірки, що вимагає значних витрат та суттєво підвищує собівартість української продукції. Також Володимир підкреслив, що лише об’єднавшись, фармацевтичний бізнес має всі шанси змінити теперішній status quo та повноцінно скористатись «вікном можливостей» для української фармацевтики.

 

Учасниками заходу запропоновано розпочати діалог на міждержавному рівні щодо взаємного визнання GMP-сертифікатів та державних інспекцій у рамках процесу оновлення Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Як можливий варіант, розглядається шлях через розширення дії майбутньої Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (Угоди АСАА) з ЄС на фармацевтичну сферу (за прикладом такої ж Угоди між Ізраїлем та ЄС 2013 року).

Назад до новин

Ще більше новин