Чер 25, 2010

В Кабінеті міністрів України відбулася нарада з питань забезпечення доступності медичних послуг та ліків

16 червня у КМУ під головуванням Миколи Азарова, прем’єр-міністра України, відбулася нарада з питань забезпечення доступності для населення якісних лікарських засобів (ЛЗ), виробів медичного призначення (ВМП) та медичної техніки. На нараді були присутні: Володимир Семиноженко, віце-прем’єр-міністр України, Зіновій Митник, міністр охорони здоров’я, Олександр Гудзенко, заступник міністра охорони здоров’я, Олексій Соловйов, голова державної інспекції з контролю якості лікарських засобів (далі – Держлікінспекція) МОЗ України, керівники інших міністерств та відомств, а також представники фармацевтичних підприємств та професійних асоціацій. Обговорювалися актуальні питання в галузі охорони здоров’я України.

Зокрема, під час свого виступу, генеральний директор ВАТ «Фармак», Філя Жебровська, звернула увагу присутніх на той факт, що в жодній країні держава не намагається забезпечити громадян лише вітчизняними ЛЗ. Доповідач підтримала необхідність формування державного замовлення на виготовлення вітчизняних ліків відповідно до державних програм. У цьому контексті генеральний директор ВАТ «Фармак» зауважила, що підприємство готове до виготовлення деяких вакцин, але необхідно визначитися чи готова галузь охорони здоров’я забезпечувати їх споживання у відповідному обсязі. Це ж стосується і біотехнологічних препаратів, налагодження випуску яких також можливе на вітчизняних підприємствах.

Філя Жебровська зазначила, що найпотужніші вітчизняні виробники здійснили переобладнання підприємств та привели виробництво у відповідність до вимог GMP. За словами генерального директора ВАТ «Фармак», вітчизняні виробники готові до діалогу з регуляторними органами.

Стосовно державного регулювання цін Філя Жебровська підкреслила, що вітчизняні виробники готові до регулювання, контролю та моніторингу цін. Але потрібно розробити та запровадити дієвий механізм розрахунку вартості ліків, що відшкодовуватиметься державою, та контролю за цим процесом.

На завершення Філя Жебровська звернулася до віце-прем’єр-міністра України з проханням посприяти відміні постанов КМУ від 30.10.2009 р. №1152 «Про запобігання поширенню грипу типу А/Н1N1/Каліфорнія/04/09 і гострих респіраторних захворювань серед населення», від 30.10.2009р. №1154 «Про встановлення граничних рівнів цін на окремі лікарські засоби і вироби медичного призначення».

Володимир Семиноженко пообіцяв сприяти вирішенню останнього питання та звернув увагу на те, що МОЗ України доручається, за участю зацікавлених центральних органів виконавчої влади, представників громадських організацій, науковців та інших фахівців підготувати проект урядового рішення щодо створення міжвідомчої експертної комісії з питань забезпечення доступності ЛЗ, ВМП та медичного обладнання для населення. Вона займатиметься моніторингом виконання рішень цієї наради та тих, що прийматимуться надалі.

Віце-прем’єр-міністр України поставив таке запитання: «Чи сприятиме надання державної гарантії щодо державного замовлення на 3 роки зниженню цін під час державних закупівель?»

Філя Жебровська відповіла, що у такому випадку зниження цін на ЛЗ під час державних закупівель можливе.

На завершення наради Микола Азаров зазначив, що вивчення урядом піднятих питань продовжуватиметься і надалі. Серед найважливіших проблем, які потребують негайного вирішення, Прем’єр-міністр України виокремив: необхідність державної підтримки розвитку аптечної мережі у сільській місцевості; приведення технічного рівня обладнання лабораторій з контролю якості ЛЗ Держлікінспекції МОЗ України у відповідність до вимог, встановлених ВООЗ до національних лабораторій; забезпечення рецептурного відпуску ЛЗ з аптечних закладів; забезпечення дотримання санітарно-гігієнічних вимог у державних та комунальних лікувально-профілактичних закладах; підготовка до сезонних спалахів інфекційних хвороб.

Залишається додати, що найближчим часом буде опрацьовано рішення наради з питань забезпечення доступності медичних послуг та ліків, в якому будуть відображені основні напрямки подальшої діяльності зацікавлених державних установ, громадських організацій, професійних об’єднань у напрямку вдосконалення системи охорони здоров’я.

За даними видання «Аптека №745» (24) 21.06.2010

Назад до новин

Ще більше новин