Чер 05, 2019

«Фармак» адаптував свій сайт для людей із різними порушеннями зору, щоб привернути увагу суспільства до ранньої глаукоми в Україні та своєчасної діагностики

За останнє десятиліття поширеність глаукоми в Україні зросла на третину серед працездатного населення. Прогнозується, що у 2020 році у світі кількість хворих на глаукому зросте до 78 млн людей. Щорічно в Україні реєструється приблизно 4,5 тисячі первинних інвалідів унаслідок захворювань очей, з них половина сліпі. Загалом кількість сліпих та слабкозорих перевищує цей показник у десять разів.

Серед усіх офтальмологічних захворювань глаукома є найпідступнішою. Людина непомітно та поступово втрачає зір аж до повної сліпоти. Поширення глаукоми в усіх регіонах світу набуло характеру пандемії.

«Важливим завданням “Фармак” є донести медичній спільноті актуальність вчасної діагностики глаукоми та вчасного призначення сучасного лікування. Ми робимо свій внесок у боротьбу з глаукомою і сприяємо ранній діагностиці цього захворювання. Для цього разом із лікарями “Школи глаукоми” організованою “Фармак”, в людей вимірюється гострота зору, яких збирають для проходження скринінгу. Якщо в когось виявляють відхилення від норми, діагностують причину. Лікар вимірює в людини внутрішньоочний тиск. Якщо він більший за норму, людину записують на подальший прийом до лікаря-офтальмолога та запрошують прослухати лекцію з рекомендаціями щодо способу життя, які можуть допомогти зберегти зір.», – зазначив Євгеній Шлапак, консультант з маркетингу офтальмологічної групи, відділу маркетингу рецептурних препаратів №2 ПАТ”Фармак”.

Скористатися новою функцією сайту «Фармак» можуть люди із порушенням сприйняття кольорів, а також ті, що мають короткозорість і потребують збільшення шрифтів для можливості читання тексту.

«Ми багато разів говорили про те, що лідерство у “Фармак” – це не спочивати на лаврах, а постійно розвиватися, впроваджуючи сучасні технології та передові проекти. Саме тому “Фармак” прийняв рішення адаптувати сайт до потреб людей зі слабким зором. Напрям офтальмології для “Фармак” є дуже важливим. Компанія випускає 20-ть продуктів для лікування та профілактики захворювань очей. Тому потреби людей із порушенням зору ми знаємо з перших рук. Я впевнена в тому, що в найближчому майбутньому всі проекти онлайн і офлайн будуть адаптуватися до людей з особливими потребами. У цьому ключ до здорового суспільства й розвиненої держави», – зазначила Олена Зубарєва, керівник департаменту корпоративних комунікацій ПАТ «Фармак».

Прискорення темпу життя в сучасному світі має свої наслідки. По-перше, причина зростання поширеності хвороб ока – більш складний спосіб життя людей, пов’язаний зі збільшенням навантаження на судини та нервові закінчення, погіршенням якості харчування та уповільненням метаболічних процесів із віком. По-друге, причиною зростання кількості людей, що страждають на короткозорість, є різке скорочення рухової активності сучасних людей, збільшення зорових навантажень, пов’язаних із глобальною комп’ютеризацією.

«Ми розробили цей функціонал, спираючись на міжнародний досвід. Адже тема доступності інтернет-простору для людей із різними порушеннями зору досить актуальна. На жаль, в Україні вона ще не є трендовою, якщо порівнювати з Європою. Та ми наполягаємо на необхідності створення рівних умов для різних верств населення», – зазначає Дмитро Танасов, керівний партнер DL Agency.

В Україні, як і у світі загалом, фіксують загрозливу тенденцію до зниження гостроти зору в населення. Ось що каже Оксана Вітовська, головний позаштатний фахівець МОЗ України з питань захворювання органів зору: «Найчастіше погіршення зору спостерігається в шкільному віці (короткозорість чи далекозорість) або після 40 років (від захворювань глаукома й катаракта). Найбільша проблема при цьому – несвоєчасне звернення до лікарів, яким важко допомогти людині на пізніх стадіях розвитку захворювань».

За даними МОЗ України сьогодні приблизно 840 тис. дітей страждають на різні офтальмологічні захворювання: короткозорість, далекозорість, косоокість, астигматизм, амбліопію.

Факти про глаукому:

Тільки покращуючи знання пересічних громадян про загрози, що несе глаукома та інші хвороби органів зору, ми зможемо загальмувати розвиток пандемії погіршення зору.

Назад до новин

Ще більше новин