Лип 19, 2022

«Фармак» продовжить захист своїх прав інтелектуальної власності на бренд «КОРВАЛОЛ»

За результатами судового розгляду, який відбувся 30 червня 2022 року, та ознайомившись із повним текстом Постанови Верховного суду, «Фармак» продовжить захист своїх прав інтелектуальної власності на торговельну марку «КОРВАЛОЛ». Це важливо для припинення недобросовісної конкуренції на ринку в цілому, і з боку ПрАТ «Фармацевтична компанія «Дарниця» зокрема.

На наше переконання, Постанова Верховного суду була винесена з очевидним порушенням основоположного права компанії «Фармак» на участь у судовому розгляді для захисту своїх прав та законних інтересів. Більше того, у процесі судового розгляду була відсутня належна оцінка доказів, які містяться у матеріалах справи.

Результатом зазначених порушень і стало прийняття Верховним судом рішення про скасування постанови апеляційного господарського суду, якою до цього було повністю задоволено позов «Фармак» і визнано недійсним свідоцтво № 49087 на знак для товарів і послуг.

Спір між «Фармаком» і «Дарницею» триває з 2005 року. Фактично, з того моменту, коли була зареєстрована торговельна марка «Корвалол-Дарниця». Важливо підкреслити, що назва заспокійливого лікарського засобу «Корвалол» була винайдена у 1960-му році на Київському заводі імені Ломоносова. Після приватизації «Фармак» став правонаступником заводу і єдиним мав право випускати «КОРВАЛОЛ». У 1996 «Фармак» отримав перше свідоцтво на торговельну марку «КОРВАЛОЛ», а у 2004  «КОРВАЛОЛ» виробництва «Фармак» визнано добре відомою маркою в Україні.

Незважаючи на виключні права «Фармак» на бренд «КОРВАЛОЛ», у 2017 році компанія «Дарниця» почала випускати власний лікарський засіб під торговою маркою «Корвалол-Дарниця». При цьому, конкурент фактично використовує назву лікарського засобу, яка є схожою до ступеня змішування з ТМ «КОРВАЛОЛ» та добре відомим позначенням «КОРВАЛОЛ CORVALOLUM».

У 2019 році «Фармак», в рамках захисту своїх прав на ТМ «КОРВАЛОЛ», у судовому порядку добився скасування державної реєстрації лікарського засобу «Корвалол-Здоров’я». Верховний суд визнав, що позначення «КОРВАЛОЛ» і «Корвалол-Здоров’я» схожі до ступеня змішування, що домінуючим елементом є слово «КОРВАЛОЛ», і задовольнив позовні вимоги «Фармак». При цьому, абсолютно аналогічний судовий процес щодо ТМ «Корвалол-Дарниця» виробництва ПрАТ «ФФ «Дарниця» триває більше 17 років всупереч наявної практики відповідних судових процесів.

«Фармак» продовжує захист своїх прав та законних інтересів на позначення «КОРВАЛОЛ». Для нас важливо добитися недопущення недобросовісної конкуренції не тільки у фармацевтичній галузі, але й в Україні в цілому. Адже від цього залежить інвестиційна привабливість нашої економіки. 

ДОВІДКА

«Корвалол» – седативний препарат, який був розроблений і випущений співробітниками Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М. В. Ломоносова у 1960 році. Даний лікарський засіб є першим вітчизняним генериком седативного препарату «Валокордин», який вироблявся в Німеччині.

За розробку взявся старший хімік заводу В. Я. Яковлев у 1959 році, і вже наступного року на Київському хіміко-фармацевтичному заводі ім. М. В. Ломоносова була випущена перша партія корвалолу. Цей препарат користувався великим попитом у всьому Радянському Союзі.

У 1991 році, після здобуття Україною незалежності, АТ «Фармак», як правонаступник Київського хіміко-фармацевтичного заводу ім. М. В. Ломоносова, продовжив випускати всі препарати, які раніше виготовлялися на заводі. В тому числі, «Фармак» став єдиним виробником лікарського засобу, що випускається під торговою маркою «КОРВАЛОЛ», на всьому пострадянському просторі. Використання знаку «КОРВАЛОЛ CORVALOLUM» підтверджується упаковками за період 1991-2002 р.р. включно.

ТМ «КОРВАЛОЛ» захищена в 16 країнах Європи та Середньої Азії: Німеччині, Польщі, Литві, Естонії, Латвії, Молдові, Румунії, Болгарії, Туркменістані, Вірменії, Грузії, Азербайджані, Таджикистані, Киргизстані та Казахстані.

Назад до новин

Ще більше новин