Січ 10, 2022

«Forbes» визнав R&D «Фармак» одним із найкращих в Україні

Авторитетне видання «Forbes» опублікувало рейтинг найкращих R&D-відділів (research and development) українських компаній та їхніх очільників. До рейтингу увійшов R&D-департамент компанії «Фармак» і його керівник Роман Смішко.

Під час складання рейтингу було проаналізовано діяльність 100 найбільших приватних компаній України. Журі внесло до списку лідерів 25 R&D-керівників, які змогли ефективно налагодити процеси дослідження нових продуктів. Серед них очільники R&D-департаментів таких компаній, як «Фармак», «Нова пошта», «Київстар», ДТЕК, «Альфа-Банк» та ін.

Компанія «Фармак» вперше запустила напрямок R&D у 1998 році, тоді він називався департаментом досліджень та розробок. Сьогодні в R&D-департаменті «Фармак» працюють 190 науковців, з яких 46 є кандидатами наук та 5 – докторами наук. З часу заснування напряму в нього було інвестовано близько 150 млн доларів.

R&D у фармацевтиці – це науково-дослідні комплекси для розробки та дослідження ліків. Основна їхня функція полягає в роботі з патентами, створенні прототипу лікарського засобу, розробці аналітичних методів контролю, валідації, виробництві реєстраційних та клінічних серій препарату, вивченні стабільності, запуску лікарського засобу в комерційне виробництво.

R&D-департамент «Фармак», крім цього, співпрацює також з вишами, науковими установами України, підтримує та сприяє розвитку наукового потенціалу співробітників і розвитку наукового партнерства, ініціює участь у міжнародних програмах. Наприклад, з 2017 року «Фармак» є учасником двох програм Horizon 2020, VAHVISTUS та ORBIS за напрямом Research and Innovation Staff Exchange (RISE). А у 2021 році науковці «Фармак» розробили інноваційний ПЛР-тест, здатний одночасно виявляти і диференціювати штами коронавірусу Sars-CoV-2, грипу типів A і B та респіраторно-синцитіального вірусу (RSV) і презентували проєкт на форумі Генасамблеї ООН.

Одним із головних досягнень R&D-департаменту «Фармак» за останні кілька років є те, що понад 20 продуктів, розроблених R&D, зареєстровані та продаються в Європі, а понад 70% продуктів, що розробляються, будуть глобалізовані найближчим часом.

До слова, у 2021 році «Фармак» запустив будівництво нового інноваційного R&D-центру в Києві. У ньому планують продовжити роботу в таких трьох основних напрямах: розробка готових лікарських форм, власних активних фармацевтичних інгредієнтів (АФІ), а також інноваційний напрям, у якому «Фармак» працює з 2015 року – біотехнологічні АФІ. Інвестиції компанії в будівництво інноваційного комплексу становлять більше ніж 30 мільйонів євро, відкриття заплановано на 2023 рік.

Назад до новин

Ще більше новин