Гру 15, 2023

Мешканці Києва здали більше 7 700 літрів протермінованих ліків

7 750 літрів – стільки протермінованих ліків жителі столиці принесли на утилізацію у рамках  проєкту від фармацевтичної компанії «Фармак» та мережі аптек «Аптека доброго дня» станом на 12 грудня.

1 листопада у Києві в 30 аптеках «Аптека доброго дня» з’явилися спеціальні контейнери, в яких до 1 лютого 2024 року всі бажаючі кияни та киянки можуть залишити протерміновані медикаменти з власної домашньої аптечки.

Такі результати в 5 разів перевищили наші очікування щодо зібраного об‘єму ліків. До того ж, з моменту оголошення старту цього пілотного проєкту до компанії «Фармак» надійшло багато звернень від жителів інших міст України та небайдужих організацій щодо розширення географії ініціативи. Це ще раз доводить, як багато людей свідомо ставляться до правильного поводження з лікарськими засобами, строк використання яких закінчився.

Всі зібрані лікарські засоби будуть безпечно утилізовані шляхом спеціалізованого високотемпературного спалювання, що виконає уповноважена ліцензована підрядна організація ТОВ «Втормаг». Ця процедура передбачає як спалення самих відходів, так і нагрівання газу від спалення, щоб виключити залишки ліків в атмосфері.

На рівні ЄС не існує гармонізованої системи збору ліків у населення. Однак майже 20 європейських країн мають власні моделі зі збору медикаментів. Тепер і Україна зробила перший крок на шляху до розвитку культури відповідального споживання лікарських засобів.

Знайти точки здачі можна на сайті за посиланням.

Пілотний проєкт триває з 1 листопада 2023 року до 1 лютого 2024 року.

Реклама.

Назад до новин

Ще більше новин