Лис 20, 2020

VIІІ Науково-практична конференція Школи молодих науковців АТ «Фармак» «Наука та сучасне фармацевтичне виробництво»

19 листопада 2020 року у «Фармак» відбулася VIІІ Науково-практична конференція Школи молодих науковців, яку відвідали приблизно 60 гостей і працівників компанії. Заслухали загалом 28 доповідей від українських науковців, молодих фахівців компанії, а також аспірантів і студентів провідних вишів України.

На конференції представили широкий діапазон тем і напрямів наукового пошуку різних наукових шкіл університетів України: Національного фармацевтичного університету, Національного університету «Львівська політехніка», Національного технічного університету «КПІ імені Ігоря Сікорського», Київського національного університету технологій і дизайну, Київського національного університету харчових технологій, Київського Міжнародного університету, Запорізького державного медичного університету та ін.

Відкрив Школу молодих науковців головний науковий консультант АТ «Фармак», доктор медичних наук Віктор Маргітич.

У зв’язку з пандемією COVID-19 конференція походила в режимі онлайн і тривала один день. В онлайні представили доповіді на актуальні теми сучасної науки та фармацевтичного виробництва: пошук нових молекул і АФІ, фармацевтична розробка нових лікарських форм, методи аналізу. Переважна більшість доповідачів одержала додаткові запитання, що свідчить про високий рівень актуальності презентованих тем у науковому колі.

«Від започаткування проведення конференцій Школи молодих науковців і включно з VIII Науково-практичною конференцією 2020 року, помічаємо сталу тенденцію підвищення рівня науковості, інноваційної та практичної значущості представлених наукових робіт учасників для фармацевтичної галузі, практичної медицини, профілактики захворювань і зміцнення здоров’я людини. Детально ознайомитись із науковими публікаціями можна буде в збірнику матеріалів VIII Науково-практичної конференції Школи молодих науковців АТ “Фармак”», – зазначила модератор конференції Галина ВОСКОБОЙНІКОВА.

Фармацевтика – дуже наукомістка галузь. У «Фармак» розуміють важливість того, щоб підтримувати українських вчених та спонукати молодь до захоплення наукою. Потужна українська наукова школа має стати національною відзнакою на міжнародному рівні й конкурентним чинником у глобальному світі. За системного державного підходу Україна може стати одним зі світових R&D-центрів. У наукові розробки компанія інвестує приблизно 15 млн доларів США на рік. “Фармак” щороку випускає на ринок приблизно 20 нових складнокомпонентних лікарських засобів. Компанія тісно співпрацює з провідними вишами країни. «Фармак» підписав меморандум про співпрацю з Малою академією наук та став партнером “Музею науки”. До 95-річчя випустили книгу «Буде тобі наука» про вчених, що змінили світ своїми винаходами.

 

Довідка:

Школа молодого науковця – це сучасна платформа для професійного розвитку та обміну досвідом. Компанія запрошує до участі всіх зацікавлених, адже цей проєкт покликаний підтримати наукові ідеї молодих співробітників, дає змогу презентувати свій науковий доробок, зростати на науковій ниві та отримати шанс на професійну реалізацію. Проєкт стартував у «Фармак» 13 років тому. Спочатку це був майданчик, на якому відбувався обмін знаннями та досвідом між різними структурними підрозділами компанії. Згодом коло однодумців істотно розширилося, на ці зустрічі почали запрошувати молодих науковців із профільних українських вищих навчальних закладів. Так, уже 2013 року вперше відбулася науково-практична конференція «Наука й сучасне фармацевтичне виробництво». На цьому форумі та на наступних конференціях обговорювалися актуальні питання сьогодення: розробка лікарських засобів і біоподібних лікарських препаратів за стандартами ICH, дослідження нових фармацевтичних і біологічних молекул, огляд змін у регуляції обігу лікарських засобів, проведення досліджень із біоеквівалентності та інша проблематика, пов’язана з фармацевтичним виробництвом, від контролю якості й до маркетингу та фінансів. Доповіді, представлені учасниками, комісія, яка складається з представників компанії та професорів провідних ВНЗ, оцінює на конкурсній основі. Переможці, обрані шляхом відкритого нарахування балів, отримують винагороди. Інших учасників заохочують почесними грамотами та сертифікатами. Ініціативи працівників компанії й гостей-учасників не залишаються непоміченими. Студенти та аспіранти отримують змогу стати частиною команди висококваліфікованих фахівців провідного фармацевтичного підприємства України. Молоді колеги мають нагоду продемонструвати свій доробок і потенціал.

 

Назад до новин

Ще більше новин