Лис 10, 2021

Противірусні препарати для лікування COVID-19. Точка зору американських, італійських та українських вчених

Нещодавно, за ініціативи фармацевтичної компанії «Фармак»,  в Україні зібралися провідні вчені та лікарі зі США та Італії, щоб обговорити з українськими колегами результати останніх наукових досліджень в області боротьби з коронавірусом.

Сьогодні проблема боротьби з пандемією є нагальною як для України, так і для всього світу. У нашій країні кількість хворих на COVID-19 зростає щодня. І хоча імунізація населення проходить досить активно, жодна з вакцин не гарантує того, що людина не захворіє. А отже питання профілактики та лікування COVID-19 на ранніх етапах зараз є вкрай актуальним. Тож компанія «Фармак» провела науково-практичну конференцію на тему «Нові стратегії лікування COVID-19».

0172

Під час конференції науковці обговорювали розробку нових та дієвих існуючих лікарських засобів, які допомагають при лікуванні пацієнтів з COVID-19. Особливе місце під час обговорення приділили результатам досліджень противірусних препаратів, які продемонстрували терапевтичний ефект. Вчені з відомих університетів та науково-дослідних закладів США та Італії разом з колегами із компанії «Фармак» розповіли про досвід партнерства у розробці противірусного лікарського засобу прямої дії, а також про перспективи розробки інших противірусних препаратів.

Як саме працюють противірусні препарати? За розміром вірус набагато менший за бактерії, проте це не заважає йому нищити клітини. Люди часто хибно вважають, що антибіотики можуть знешкодити вірус, але це не так. Важливо розуміти, що антибіотики ефективні тільки проти бактерій певного виду. Для того, щоб швидко й ефективно впоратися з вірусом використовують противірусні засоби. На початку хвороби вони зменшують симптоми та скорочують термін перебігу хвороби. Варто також розуміти, що такі препарати перешкоджають його розмноженню.

 

0095

За словами італійського вченого Стефано Еллі, противірусні препарати мають величезний потенціал у боротьбі з пандемією. Науковець представив дослідження,  результати якого демонструють вплив енісаміуму на SARS-CoV-2 (вірус, котрий спричиняє COVID-19). Енісаміум більше відомий споживачам як діюча речовина лікарського засобу компанії «Фармак». За результатами доклінічних та клінічних досліджень, енісаміум підтвердив свою ефективність. Призначення препарату пацієнтам з COVID-19 середньої важкості, дозволило полегшити перебіг хвороби у досліджуваних, запобігти погіршенню клінічного стану пацієнта, уникнути летальних наслідків та скоротити термін перебування у стаціонарі.

Про позитивний досвід використання препарату розказав і Павло Бабіч, представник ДП «Державного експертного центру МОЗ України», котрий поділився результатами дослідження щодо застосування цього препарату серед пацієнтів з COVID-19 середнього ступеня тяжкості.

«Проведені дослідження засвідчують, що противірусний лікарський засіб, який успішно застосовується в лікуванні грипу та ГРВІ в 11 країнах світу, і, як було встановлено цілком недавно об’єднаними зусиллями науковців України, Німеччини, Великої Британії, виявляє клінічну ефективність також і при COVID-19 середнього ступеню важкості. Дійсно, препарат має широкий спектр противірусної дії проти РНК-вірусів, що спричиняють гострі респіраторні захворювання, за рахунок пригнічення ферменту РНК-полімерази віруса, під впливом якого відбувається його реплікація», — прокоментував Віктор Маргітич, доктор медичних наук та головний науковий консультант АТ «Фармак».

За результатами доповідей провідних науковців з США, Італії та України, можна резюмувати, що противірусні препарати — це потужна зброя у подоланні та попередженні негативних наслідків COVID-19.

Назад до новин

Ще більше новин