Чер 25, 2021

Ініціатива СОТ щодо призупинки дії патентів на ліки та вакцини проти COVID-19

Останнім часом у світі жваво обговорюється ініціатива Південно-Африканської Республіки (ПАР) та Індії щодо тимчасового призупинення патентного захисту, у першу чергу для вакцин, а також інших лікарських засобів та виробів медичного призначення для профілактики та лікування COVID-19 (так званий «TRIPS-waiver»).  Ця пропозиція була подана 20 жовтня 2020 року в рамках Світової організації торгівлі (СОТ): https://docs.wto.org/dol2fe/Pages/SS/directdoc.aspx?filename=q:/IP/C/W669R1.pdf&Open=True

Довідково: Угода TRIPS – це Угода СОТ про торговельні аспекти прав інтелектуальної власності, основною метою якої є зменшення перешкод у міжнародній торгівлі та забезпечення належної охорони прав інтелектуальної власності.

Ця глобальна ініціатива направлена на максимально оперативне забезпечення населення всього світу необхідними медичними препаратами для подолання пандемії COVID-19.

TRIPS-waiver наразі має підтримку біля 100 країн із 164 держав-членів СОТ. Противниками виступають такі країни, як Німеччина (особливо проти), Австралія, Великобританія, Швейцарія, Японія та Норвегія. Але рішення в рамках СОТ має бути прийняте консенсусом.

Позиція США та ЄС

Переломним моментом стала політична підтримка з боку США цієї пропозиції на початку травня 2021 року разом із звуженням її лише до вакцин проти COVID-19. https://ustr.gov/about-us/policy-offices/press-office/press-releases/2021/may/statement-ambassador-katherine-tai-covid-19-trips-waiver

4 червня 2021 року Європейський Союз оприлюднив свою зустрічну ініціативу щодо режиму захисту прав інтелектуальної власності для вакцин та ліків проти COVID-19. https://trade.ec.europa.eu/doclib/docs/2021/june/tradoc_159605.pdf

Позиція ЄС полягає в тому, що основною перешкодою для доступності вакцин та ліків є не патентний захист в рамках Угоди TRIPS, а саме дефіцит виробничих потужностей належного рівня безпеки та відповідності вимогам якості, недостатні обсяги сировини для вакцин та нестача кваліфікованого персоналу.

Чи дасть ця ініціатива щось Україні?

Беззаперечно, глобальні ініціативи, які направлені на спрощення доступу населення всього світу до медпрепаратами для лікування та профілактики COVID-19, заслуговують на підтримку.

Саме по собі призупинення патентного захисту новітніх вакцин та ліків проти COVID-19 не вплине на ситуацію з їх доступністю, оскільки ключовим елементом у цьому складному процесі виробництва є  унікальні знання про спосіб виготовлення або «ноу-хау». Тому, на нашу думку, із точку зору України трансфер технології є найбільш ефективним інструментом для масштабування виробництва вакцин і ліків проти COVID-19, так як в рамках цього процесу патентовласником оригінального медпрепарату надається ліцензія і наявність патенту не заважає.

Таким чином, необхідно активізувати зусилля урядів країн, які мають відповідні потенційні виробничі потужності, та через дипломатичні канали сприяти видачі таких добровільних ліцензій з боку світових розробників.

Назад до новин

Ще більше новин